Западните покрайнини без българска телевизия заради цифровизацията

OFFNews 03 септември 2013 в 09:15 2562 4

Телевизия. Снимка sxc.hu
Телевизия. Снимка sxc.hu

Западните покрайнини ще останат без българска телевизия заради цифровизацията, съобщи председателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград, Сърбия, Иван Николов, цитиран от bTV.

Голяма част от българите в Босилеградско са си закупили декодиращи устройства. Така от март до август те са успявали да гледат осем български канала. През август обаче сигналът изчезнал, обясни Николов.

Направихме необходимите справки и разбрахме, че сигналът е пуснат само в държавните граници на България, посочи той.

Българска телевизия в Босилеградско се гледа откакто има такава телевизия, като имаше време, в което хората насочваха антените си към България. Недопустимо е в ерата на телекомуникациите те да бъдат лишени от тази възможност, коментира Иван Николов.

Освен това голяма част от хората в Босилеградско имат българско гражданство и те не бива да бъдат лишавани от българска телевизия, допълни той.

С писма за ситуацията са уведомени посланикът на България в Сърбия Ангел Димитров, генералният консул на България в Ниш Атанас Кръстин и председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Росен Иванов. С писмата културно-информационния център настоява за съдействие цифровият сигнал да се разпространява отново на територията на Босилеград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!