Задължителната казарма е робство и 100% данък върху доходите

Кузман Илиев 24 февруари 2016 в 19:08 25758 42

Започват сериозни стъпки по връщане на задължителната наборна военна служба (с промени в закона за Резерва Министерство на отбраната въвежда задължителен военен отчет за всички българи между 18–32 г.).

Идеята за задължителната военна служба засега се счита едва ли не за кьорфишек, но си се прокарва на седмица по лъжичка и става все по-реална.

Проблемът се обостря с оглед на:

1) прокси-световната война в Сирия, в която една срещу друга се сблъскват две наши познати съседки — Турция и Русия;

2) реалната угроза на Ердоган да му писне на феса и да пусне стотици хиляди (дори милиони) бежанци през границите със съседните му страни;

3) реално у нас си тече “тиха” мобилизация, а запасняците редовно са привиквани с повод или не из цяла България.

Наборната военна служба нищо чудно вече да е решена където трябва, затова е важно да знаем какво е тя в същността си.

Не малко — и при това доста образовани - хора въздишат по ползите от казармата и нуждата от наборна служба. Аргументите са разнообразни, но основните са:

- По-евтино е за държавата да го има този “ресурс”, стопил се при отпадането на наборната служба.

- Въпрос на патриотизъм и задължение към обществото.

- Целият свят е на тази вълна, това е консервативната (на Републиканската партия) американска визия за това да пазиш родината.

- Полезно е за физиката и психиката на мъжа, понеже поколенията се израждали и трявало някой да се “погрижи” за тях.

- Тя службата е като стаж, тоест полза има и за “стажанта”.

- В крайна сметка може да се направи “качествено”, без щети, така че хем вълкът сит, хем агнето — цяло.

Контра-аргументите

Задължителната военна повинност е престъпление срещу личността.

Тя е отвличане, робство и склоняване към най-страшното престъпление  - убийството. В полза на държавниците и политическата дискреция. Защото нали няма съмнение, че войната не е друго освен убийство на хора от страна на държавата, но в по-голям мащаб… А който откаже да участва — е съден като дезертьор и изменник, което на места се наказва със смърт.

2) Робство, защото “А” — държавата — разполага с тялото и живота на “Б” — мобилизирания. Дали ще го накара да лъска ботуши, охранява воененен обект/граница или бомрбардира хора, в единия случай, или просто ще го прати на плантация да бере памук — няма никаква разлика по същество.

3) Що за аргумент е “че било по-евтино за хазната”?
Ами то най-евтино за хазната вероятно би било да избият пенсионерите и да падне голям финансова дерт. Аргументът за себепритежанието, за индивидуалните права и неотменимоста им — къде изчезна?

4) Икономически погледнато: задължителната военна служба е и 100-процентов данък върху доходите— през това време, жертвата не може да прави нищо друго, целият й доход е собственост на армията.

5) Ако човек е пацифист и предпочита да умре, но да не пипа оръжие, тази принуда реално изтрива личността, избора му и т.н.

6) Нищо патриотично няма в това да подкрепяш правителството на страната си, когато иска да избива собствените си и чужди граждани,тоест да громи, вместо да остави хората на спокойствие да живеят, работя и създават.

7) Вместо да се чуди как да вкара младите мъже в казармите в най-продуктивните им години, за да не стоят без работа, държавата да махне ограничения пред трудовия пазар —админстративното бреме, осигурителни прагове, МРЗ, колективни договори, трудности пред наемане/освобождаване.

С една дума — единствената причина младите да не могат да намерят работно място и да се докоснат до занаят, поради смазване на бизнеса и бариери пред най-неопитните и нискоквалфицирани за влизане на пазара на труда.

8) Наборната служба не е стаж — стажът е по желание и ако не ти харесва, можеш да го прекъснеш. Обратно, в другия случай те грози най-малкото затвор.

9) Консерваторите в САЩ са обратното на патриоти — те, както не малко политици в Русия, — знаят, че държавата (не свободните граждани) винаги черпи сили от войната, мобилизирайки ресурса в своя полза. Затова и живеят за войната, но не за самозащита, а за имперска атака — това е тяхното верую.

Патриотизмът, ама истинският, би спестил тези създаващи опасност от външна контра-агресия и тероризъм, фактори.

10) Обществото е сбор от индивиди, собственици на живота си. Никой не “дължи” нищо на обществото, освен да не застрашава живота и собствеността на другите. Ако се приеме обратното за вярно, то при достатъчно представители на “обществото”, олицетворено в политиците на власт, всеки отделен човек може да бъде смазан. Под всеобщи - на мнозинството — аплаузи, разбира се.

Животът си е собственост на всеки и няма как някакви псевдо-патриоти да знаят кое по-добро за мен или вас във физическо и психическо отношение, та че и да се “грижат” за него.

11) Така както партизанските отряди винаги громят и най-мощните армии, така, ако се наложи, отпор с живота и собствеността си, ще дават и българите.

(Афганистан, Виетнам, Ирак и САЩ при войната за Независимост са пример за сблъсък на партизани с топ-армиите на времето им. С ясен изход в полза на партизанските и герила формирования, бранещи домовете и децата си.)

Епилог

За жалост, у нас няма много политици, които да са напълно наясно с националния интерес — мирът, — и които да се борят и да работят за него и само за него.

Повечето не разбират, че т. нар. “колективна сигурност” в лицето на световния жандарм НАТО/САЩ (правителството им) е причината днес Близкия Изток да е такова взривоопасно буре с барут, както и че “благоговеенето” пред “непобедимата” Руска армия, нито ще ни донесе сигурност, нито е нещо по-различно в същината си, а само в мащаба.

Свободният човек срещу господството на сблъскващите се за глобален контрол държави. Това е залогът.

Новата крачка със “задължителния” военен отчет е опасна, защото ако искате да мобилизирате населението, първо се нуждаете от информация — с колко хора разполагате, къде живеят и т.н.

Статистиката, архивите и “отчетите” пред държавата служат само за едно — контрол и подчинение, нямат никаква друга полза в мирния икономически живот.

С една дума: това е крачка в грешната, да не кажем, пагубната посока.

-------------

Авторът е пазарен анализатор и водещ по Bloomberg TV Bulgaria

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

42

опетков

01.12 2019 в 10:59

Кузмане, това, което си надраскал е апотеоз на един предател на родината си и доста умел опит за аморална манипулация, която ако четем коментарите виждаме, че попада на подходяща почва. По принцип съм съгласен за излишността на "задължителната казарма", но ти си забъркал един тюрлюгювеч от парадоксални аргументи, които биха засрамили дори троловете на Путин. Най-смешното ти твърдение е как с партизанска война ще се бориш с евентуалния агресор при съвременните технологични методи за водене на такава. На драскачите по-долу и по-горе ще кажа: Глупаци, България не е на дебелаците, които ни управляват в момента, тя е на всички нас, нейната защита ние дължим на тези, които с кръвта си са отвоювали това парче земя, защото дуго ние нямаме и няма да имаме, длъжни сме да го запазим и предадем на идните поколения, цяло и непокътнато. Защото ако не го направим, други ще го заемат с удоволствие. Има десетки народи и групи по света, които нямат нашето щастие да имат собствена, родна земя.

4000

41

finik

01.12 2019 в 00:58

Богатите държави вече си имат роботи които да пратят на фронта, ние във века на информационните технологии все още се готвим да воюваме с живи хора?!?...

4000

40

finik

01.12 2019 в 00:56

Казармата - узаконена форма на насилие! Времето прекарано в казармата - неизвинено отсъствие в живота!!