Задължителната казарма е робство и 100% данък върху доходите

Кузман Илиев Последна промяна на 24 февруари 2016 в 19:08 24431 42

Започват сериозни стъпки по връщане на задължителната наборна военна служба (с промени в закона за Резерва Министерство на отбраната въвежда задължителен военен отчет за всички българи между 18–32 г.).

Идеята за задължителната военна служба засега се счита едва ли не за кьорфишек, но си се прокарва на седмица по лъжичка и става все по-реална.

Проблемът се обостря с оглед на:

1) прокси-световната война в Сирия, в която една срещу друга се сблъскват две наши познати съседки — Турция и Русия;

2) реалната угроза на Ердоган да му писне на феса и да пусне стотици хиляди (дори милиони) бежанци през границите със съседните му страни;

3) реално у нас си тече “тиха” мобилизация, а запасняците редовно са привиквани с повод или не из цяла България.

Наборната военна служба нищо чудно вече да е решена където трябва, затова е важно да знаем какво е тя в същността си.

Не малко — и при това доста образовани - хора въздишат по ползите от казармата и нуждата от наборна служба. Аргументите са разнообразни, но основните са:

- По-евтино е за държавата да го има този “ресурс”, стопил се при отпадането на наборната служба.

- Въпрос на патриотизъм и задължение към обществото.

- Целият свят е на тази вълна, това е консервативната (на Републиканската партия) американска визия за това да пазиш родината.

- Полезно е за физиката и психиката на мъжа, понеже поколенията се израждали и трявало някой да се “погрижи” за тях.

- Тя службата е като стаж, тоест полза има и за “стажанта”.

- В крайна сметка може да се направи “качествено”, без щети, така че хем вълкът сит, хем агнето — цяло.

Контра-аргументите

Задължителната военна повинност е престъпление срещу личността.

Тя е отвличане, робство и склоняване към най-страшното престъпление  - убийството. В полза на държавниците и политическата дискреция. Защото нали няма съмнение, че войната не е друго освен убийство на хора от страна на държавата, но в по-голям мащаб… А който откаже да участва — е съден като дезертьор и изменник, което на места се наказва със смърт.

2) Робство, защото “А” — държавата — разполага с тялото и живота на “Б” — мобилизирания. Дали ще го накара да лъска ботуши, охранява воененен обект/граница или бомрбардира хора, в единия случай, или просто ще го прати на плантация да бере памук — няма никаква разлика по същество.

3) Що за аргумент е “че било по-евтино за хазната”?
Ами то най-евтино за хазната вероятно би било да избият пенсионерите и да падне голям финансова дерт. Аргументът за себепритежанието, за индивидуалните права и неотменимоста им — къде изчезна?

4) Икономически погледнато: задължителната военна служба е и 100-процентов данък върху доходите— през това време, жертвата не може да прави нищо друго, целият й доход е собственост на армията.

5) Ако човек е пацифист и предпочита да умре, но да не пипа оръжие, тази принуда реално изтрива личността, избора му и т.н.

6) Нищо патриотично няма в това да подкрепяш правителството на страната си, когато иска да избива собствените си и чужди граждани,тоест да громи, вместо да остави хората на спокойствие да живеят, работя и създават.

7) Вместо да се чуди как да вкара младите мъже в казармите в най-продуктивните им години, за да не стоят без работа, държавата да махне ограничения пред трудовия пазар —админстративното бреме, осигурителни прагове, МРЗ, колективни договори, трудности пред наемане/освобождаване.

С една дума — единствената причина младите да не могат да намерят работно място и да се докоснат до занаят, поради смазване на бизнеса и бариери пред най-неопитните и нискоквалфицирани за влизане на пазара на труда.

8) Наборната служба не е стаж — стажът е по желание и ако не ти харесва, можеш да го прекъснеш. Обратно, в другия случай те грози най-малкото затвор.

9) Консерваторите в САЩ са обратното на патриоти — те, както не малко политици в Русия, — знаят, че държавата (не свободните граждани) винаги черпи сили от войната, мобилизирайки ресурса в своя полза. Затова и живеят за войната, но не за самозащита, а за имперска атака — това е тяхното верую.

Патриотизмът, ама истинският, би спестил тези създаващи опасност от външна контра-агресия и тероризъм, фактори.

10) Обществото е сбор от индивиди, собственици на живота си. Никой не “дължи” нищо на обществото, освен да не застрашава живота и собствеността на другите. Ако се приеме обратното за вярно, то при достатъчно представители на “обществото”, олицетворено в политиците на власт, всеки отделен човек може да бъде смазан. Под всеобщи - на мнозинството — аплаузи, разбира се.

Животът си е собственост на всеки и няма как някакви псевдо-патриоти да знаят кое по-добро за мен или вас във физическо и психическо отношение, та че и да се “грижат” за него.

11) Така както партизанските отряди винаги громят и най-мощните армии, така, ако се наложи, отпор с живота и собствеността си, ще дават и българите.

(Афганистан, Виетнам, Ирак и САЩ при войната за Независимост са пример за сблъсък на партизани с топ-армиите на времето им. С ясен изход в полза на партизанските и герила формирования, бранещи домовете и децата си.)

Епилог

За жалост, у нас няма много политици, които да са напълно наясно с националния интерес — мирът, — и които да се борят и да работят за него и само за него.

Повечето не разбират, че т. нар. “колективна сигурност” в лицето на световния жандарм НАТО/САЩ (правителството им) е причината днес Близкия Изток да е такова взривоопасно буре с барут, както и че “благоговеенето” пред “непобедимата” Руска армия, нито ще ни донесе сигурност, нито е нещо по-различно в същината си, а само в мащаба.

Свободният човек срещу господството на сблъскващите се за глобален контрол държави. Това е залогът.

Новата крачка със “задължителния” военен отчет е опасна, защото ако искате да мобилизирате населението, първо се нуждаете от информация — с колко хора разполагате, къде живеят и т.н.

Статистиката, архивите и “отчетите” пред държавата служат само за едно — контрол и подчинение, нямат никаква друга полза в мирния икономически живот.

С една дума: това е крачка в грешната, да не кажем, пагубната посока.

-------------

Авторът е пазарен анализатор и водещ по Bloomberg TV Bulgaria

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1100

42

опетков

01.12 2019 в 10:59

Кузмане, това, което си надраскал е апотеоз на един предател на родината си и доста умел опит за аморална манипулация, която ако четем коментарите виждаме, че попада на подходяща почва. По принцип съм съгласен за излишността на "задължителната казарма", но ти си забъркал един тюрлюгювеч от парадоксални аргументи, които биха засрамили дори троловете на Путин. Най-смешното ти твърдение е как с партизанска война ще се бориш с евентуалния агресор при съвременните технологични методи за водене на такава. На драскачите по-долу и по-горе ще кажа: Глупаци, България не е на дебелаците, които ни управляват в момента, тя е на всички нас, нейната защита ние дължим на тези, които с кръвта си са отвоювали това парче земя, защото дуго ние нямаме и няма да имаме, длъжни сме да го запазим и предадем на идните поколения, цяло и непокътнато. Защото ако не го направим, други ще го заемат с удоволствие. Има десетки народи и групи по света, които нямат нашето щастие да имат собствена, родна земя.

2000

41

finik

01.12 2019 в 00:58

Богатите държави вече си имат роботи които да пратят на фронта, ние във века на информационните технологии все още се готвим да воюваме с живи хора?!?...

2000

40

finik

01.12 2019 в 00:56

Казармата - узаконена форма на насилие! Времето прекарано в казармата - неизвинено отсъствие в живота!!

26.02 2016 в 11:51

Абе каква армия, било полезно, ставали мъже .. Какво финансирани има нашата армия? Никакво! С какво ще ги борим другите държави, с кисело мляко и джумерки ли? А да забравих ние имаме калашници, а те са непобедимото Руско оръжие. Само да ви светна че нашите калашници са от втората световна, а Русници, Американци, Турци и кой ли още не имат най-новите разработки. Де не говорим че пехота дори авиация се изпраща в краен случай, масово се използват дронове. Та, на какво ще ги научим младите в нашата армия? Как да бъдеш виртуозен самоубиец :) Отворете си очите малко и се информирайте, да си дезинформиран в 21-ви век е въпрос на личен избор!

26.02 2016 в 10:42

Час по -скоро задължителна 2 годишна военна служба.Тогава нещата ще си отидат на място.Дебелаците от наемната армия няма да са на пансион в казармата .Мамините синчета няма да стоят по цял ден пред компютрите и да се чудят с каква дрога да се надрусат,изродчета недоносени няма да си правят "гонки" с бараките на бащите си .Те нищо друго не знаят освен лентяиство,паразитиране .Всички който ще гласуват с (-)за казармата са от сегашните "Войници"(за да си останат на пансион там и да си чакат на рахат пенсията + 10 допълнителни)дилъри на дрога ,наркоманчета ,мутри,и всякаква друга измет на здравото общество .

26.02 2016 в 03:39

Дори масово мигранти да тръгнат към България те няма да останат тук а ще преминат транзит, който твърди обратното просто иска да плаши гаргите. По-скоро Турция изполва мигрантите за да изнудва за пари, ако ги пусне вече няма да имат основание да искат пари от Европа. Задължителната казарма говори, че армията няма пари да направи доброволна програма с достатъчно привлекателни условия, което значи че миерията е голяма. Другия вариант е да сме заобиколени от врагове както е с Израел, но ние сме далеч от подобно положение и дори там до колкото разбрах високоплатените служители не ги наемат за да не им плащат същите високи заплати.

25.02 2016 в 23:54

Ах на мама синчето колко хубавка и смислена статийка е написал!

25.02 2016 в 15:07

Най-опасните "нашественици и поробители" не са извън границите. Те са вътре в страната. И никакво оръжие не може да те защити от тях. Те ти продават изкусно стоките "казарма" и "обучение" в промоция с "враг", вързани с червена панделка и шараните тичат да се редят на опашка.

25.02 2016 в 15:00

Военщината е вид стратегия за държане на народа в робство. Вижте Северна Корея. Или милитаризирано-пропитите руски мозъци. Друг е въпросът, че има много други много по-тънки начини за заробване - например финансово или религиозно. Но нашата олигархия като не може да използва последните две по явни причини може би се спира на военщината, пътят към която минава през измиване и изсушаване на мозъците с шовинизъм, поръсен обилно с ксенофобия. А за това е нужен враг. За по-сигурност два: ако единия не върви за едни, насочваш ги към другия. И настава олигархичен рай: всеки мрази някого. А омразата е следствие и друг израз на страха. А изплашен народ лесно се управлява. Което е и целта на занятието.

25.02 2016 в 14:44

За защита на дебели гъзове е необходима професионална армия и обезоръжено стадо за стригане и дране.
Какво може да стане когато армията е наборна а богаташките синчета не искат да си напрягат силичките и да си цапат ръчичките се видя и във Франция и в Русия и в България (войнишкото възстание и после 1923 година).
Затова и сега ни "възпитават", че наборната служба е лошо нещо...
@Лекар - възмъжаването е процес, в който осъзнаваш, че нещо неприятно, мръсно и даже опасно може да е необходимо и неизбежно. Наборната служба много помага за този процес.

ПС Нямам дългове, минавам за успял икономически и житейски.