МО отвори вратата за задължителна мобилизация на цивилни

Юлиан Христов 23 февруари 2016 в 20:06 27999 34

Със законови промени Министерството на отбраната е на път да върне положението на задължителна мобилизация на цивилни. С промени в Закона за резерва се "прецезира" възрастта на гражданите, които се водят на военен отчет. Това ще стане задължително за всички българи на възраст от 18 до 32 години. 

Промените са мотивирани с това, че в армията има недостиг на запасняци. "Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", е записано в мотивите на Военното министерство.

От мотивите става ясно, че воденето на военен отчет ще бъде задължително.

В момента на военен отчет подлежат всички български граждани, които са преминали военна подготовка. Това са бивши военни, сержанти и офицери, всички, които са отбили наборна служба и хора, които са изявили желание да придобият начална военна подготовка. Хората, които се водят на военен отчет, участват в окомплектоването на военновременни формирования.

С направените от МО предложения се връща режима преди преминаването към изцяло професионална армия, при който всички български младежи, навършили 18 години, бяха длъжни да се отзоват в съответното военно окръжие. По-късно те трябваше да минат и задължителна военна служба. Новите текстове в закона предполагат и минаването на военна подготовка.

В началото на 2015 година на Министерството на отбраната се наложи да опровергава, че в страната са връчвани повиквателни за мобилизация. Тогава от ведомството обясниха, че Централното военно окръжие е извършвало актуализация на списъците за окомплектоване. Това била и причината да са изпращани повиквателни заповеди до бивши военни.

Към момента съществува доброволен резерв, но явно водещите се на отчет там не са достатъчно. По сега действащия закон пределната възраст за служба в резерва е 63 години. 

В същото време с промени в закона за отбраната се намалява възрастта за прием на войници - от 32 на 28 години. Заедно с това се намалява и пределната възраст, до която ще служат - от 50 на 46 години. В закона е предвидена и възможността за увеличение на заплатите на военните, но при условие, че бюджетът позволява това. 

Промените дават и възможност бивши военни да постъпят отново на служба в армията. Също така се регламентира и възможността по време на обучението в доброволния резерв да се провежда обучение за ползване на оръжие и боеприпаси. Едновременно с това е планирано да бъде създаден Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Междувременно на редовното заседание на правителството в сряда се очаква да бъде прието решение, според което страната ни ще се включи в охраната на въздушното пространство на Турция. Решението е свързано с участие на българско подразделение за участие в операция на НАТО за подсилване на противовъздушната отбрана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!