МО отвори вратата за задължителна мобилизация на цивилни

Юлиан Христов Последна промяна на 23 февруари 2016 в 20:06 25272 34

Със законови промени Министерството на отбраната е на път да върне положението на задължителна мобилизация на цивилни. С промени в Закона за резерва се "прецезира" възрастта на гражданите, които се водят на военен отчет. Това ще стане задължително за всички българи на възраст от 18 до 32 години. 

Промените са мотивирани с това, че в армията има недостиг на запасняци. "Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", е записано в мотивите на Военното министерство.

От мотивите става ясно, че воденето на военен отчет ще бъде задължително.

В момента на военен отчет подлежат всички български граждани, които са преминали военна подготовка. Това са бивши военни, сержанти и офицери, всички, които са отбили наборна служба и хора, които са изявили желание да придобият начална военна подготовка. Хората, които се водят на военен отчет, участват в окомплектоването на военновременни формирования.

С направените от МО предложения се връща режима преди преминаването към изцяло професионална армия, при който всички български младежи, навършили 18 години, бяха длъжни да се отзоват в съответното военно окръжие. По-късно те трябваше да минат и задължителна военна служба. Новите текстове в закона предполагат и минаването на военна подготовка.

В началото на 2015 година на Министерството на отбраната се наложи да опровергава, че в страната са връчвани повиквателни за мобилизация. Тогава от ведомството обясниха, че Централното военно окръжие е извършвало актуализация на списъците за окомплектоване. Това била и причината да са изпращани повиквателни заповеди до бивши военни.

Към момента съществува доброволен резерв, но явно водещите се на отчет там не са достатъчно. По сега действащия закон пределната възраст за служба в резерва е 63 години. 

В същото време с промени в закона за отбраната се намалява възрастта за прием на войници - от 32 на 28 години. Заедно с това се намалява и пределната възраст, до която ще служат - от 50 на 46 години. В закона е предвидена и възможността за увеличение на заплатите на военните, но при условие, че бюджетът позволява това. 

Промените дават и възможност бивши военни да постъпят отново на служба в армията. Също така се регламентира и възможността по време на обучението в доброволния резерв да се провежда обучение за ползване на оръжие и боеприпаси. Едновременно с това е планирано да бъде създаден Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Междувременно на редовното заседание на правителството в сряда се очаква да бъде прието решение, според което страната ни ще се включи в охраната на въздушното пространство на Турция. Решението е свързано с участие на българско подразделение за участие в операция на НАТО за подсилване на противовъздушната отбрана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 17:45

И не забравяйте, това че някой е ходил в казарма няма да го направи по-малко прост. България има нужда от образователни инициативи, не разни популистки закончета, колкото избирателите на ПФ или Атака да надървят чушлетата като чуят казарма. Наличието на армия отдавна не е повод за национална гордост или идентичност.

24.02 2016 в 16:01

Защо цъкате минуси на МАйор Иванов №25? Човека е напълно прав. Казармата е 3-6 месеца напълно губене на време! С кой ще се биете точно? Кажете една държава на която можем да противодействаме силово в евентуален военен конфликт? Едно време като още имахме армия, директивата беше ако стане авария да можем да удържим Турската армия за 2 часа поне, докато Русия прелети Черно море. Не ставайте смешни в утопичния ви патриотизъм. България не е военна сила нито може да бъде, ако ще всеки да е в запаса от 16 до 99 годишна възраст!

24.02 2016 в 16:00

Защо цъкате минуси на МАйор Иванов №25? Човека е напълно прав. Казармата е 3-6 месеца напълно губене на време! С кой ще се биете точно? Кажете една държава на която можем да противодействаме силово в евентуален военен конфликт? Едно време като още имахме армия, директивата беше ако стане авария да можем да удържим Турската армия за 2 часа поне, докато Русия прелети Черно море. Не ставайте смешни в утопичния ви патриотизъм. България не е военна сила нито може да бъде, ако ще всеки да е в запаса от 16 до 99 годишна възраст!

24.02 2016 в 13:29

Чудесно,чакам плужека плевнелиев лично да тръгне да ги води на война в сирия срещу "лошите руснаци ",заедно с евроатлантическите си партньори от отоманска турция ;)

24.02 2016 в 12:56

Между другото, оффнюз, много неправилно цитиране на законопроекта. От статията става въпрос, че се връща наборната армия. Всъщност на страницата на МО се казва само, че се връща отчета на мъжете до 32 години, които могат да се обучават (тепърва) в ситуация на военно положение.

24.02 2016 в 12:53

Всъщност какво се казва. Ако законът се приеме, мъжете до 32 години ще бъдат регистрирани в дебелите тефтери, кой какво умее и дали става за нещо.
Ако, недай си боже, има военен конфликт, тези хора ще бъдат тепърва повикани на военно обучение.
Доста популистки закон. То инфраструктура няма, пари няма, съмнявам се и да бъде одобрено подобно нещо.
Но никой не говори за връщане на наборна армия или задължителна казарма.

24.02 2016 в 12:45

Аз ли бъркам, или става дума за всички български граждани (т.е. и момичетата)?! Това от времето на Стамболийски не го е имало, а той поне е имал национална катастрофа за оправдание.

24.02 2016 в 12:19

Това да не е вица за деня?:))))

24.02 2016 в 11:12

Връщане на наборната служба е технлогично невъзможно. Няма никакви средства за това, дори и НАТО да почерпи пак трябват милярди. Поделенията се разпродадоха и заебаха. Разходете се из България да видите. Няма казарми, почти. Все още функциониращите се саморазрушават, защото няма пари за ремонт и потдръжка. Няма техника. Няма пари за храна. Дрехи няма. Последния набор преди години стреляха по 3 патрона на учение. 3! За 3 месеца обучение това прави около 40-50 патрона. Това ли те прави мъж? Ако разчитате казармата да ви направи мъже, ми е жал за вас!

А Турското с какво точно ще го пазим? Имаме 4 самолета дето летят и 6 хеликоптера. Тоя дето навлиза в това въздушно просттранство има СУ35ци в стотици. Айде да ви еба псевдо националната гордост без покритие!

24.02 2016 в 09:20

Не се поддавайте на масовата психоза "дайте да връщаме казармата". Обикновено разни чичовци изпадат в умиление по годините, когато пишото е рипало...Наборната казарма е пробита каца в която всяка година ще потъват около 3-4 млрд. лева, 2/3 от които ще бъдат откраднати от "наши хора". В същото време децата на "наши хора" ще учат във Великобритания и САЩ, докато вашите ще загубят 1 или повече години от животът си белейки картофи, миейки под, и запознавайки се с технологии от 50-те и 60-те години. Ако по случайност детето ви оцелее без трайни психически увреждания, увредени трудови навици и сериозни наченки на алкохолизъм, то детето на "наши хора", което не си е губило времето ще бъде шеф на вашето и ще го експлоатира за 500 лв. на месец.
Не се заблуждавайте - връщането на наборната казарма е желание единствено за възможност за узаконени кражби в особено големи размери и за печалби от насилствен безплатен труд от населението.
И пак да спомена, че децата на "наши хора" ще учат в чужбина, докато на вашите насилствено им губят времето.