Тренд: Над половината българи не вярват, че правителството ще изкара пълен мандат

ГЕРБ води сред гласуващите, но мнозинството от хората не иска предсрочен вот

OFFNews 19 април 2022 в 09:13 6967 7

Над половината българи са на мнение, че правителството няма да изкара пълен мандат, но 47% от хората не искат предсрочни парламентарни избори. 

Това показва проучване на „Тренд" по поръчка на  "24 часа", реализирано в периода между 6 и 13 април чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+. 

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%. 

При правителството има лек спад на положителни оценки за работата му - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат  минимален ръст от 56% през март до 58% през април. Симпатизантите на „Продължаваме промяната" стоят най-убедени в подкрепа си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на Демократична България съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на „Има такъв народ" в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни 38%.

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. Сред разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и Възраждане доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори. 

Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение. 

И този месец продължава ерозията в подкрепата към „Продължаваме промяната" - от 22.9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20.1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23.6% от гласуващите, коментират социолозите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11.1% и 10.5% от гласуващите. Регистрираме втори пореден месец на ръст при „Възраждане" – от 7.3% през март до 9.3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата.

Демократична България задържа позиции на 7.1% от гласуващите, а „Има такъв народ" този месец са с 6.9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1037

8

PrinceOfDarkness

19.04 2022 в 17:44

Евтина провокация на герб и Русия

5827

7

pisnamiotmutri

19.04 2022 в 15:41

6. А виж и друго 57% искат предсрочни избори. В същото време 60% не гласуват. Как си ги е изчислила тези работи Бъчварова остава тайна. Целта обаче е ясна. Няма време за промяна.

3767

6

Име на профила

19.04 2022 в 14:18

И не на последно място: пресметнете грубо колко кмета, колко общински съветника, колко чиновника назначени от тях има все още в България, излъчени от герп.

Колко местни бинесмена си правят местен бизнес покрай обществени поръчки, или просто затваряне на очите от страна на местната власт. Тези хора им е добре сега, и също тези хора имат семейства и роднини. Всичко това е твърд електорат, тези 20+% ама изобщо няма да ме учудят.

Въпроса е къде са останалите?

3767

5

Име на профила

19.04 2022 в 14:16

Като се абстрахираме от факта, че нашите агенции стъкмяват резултати (те дори нямат нужда да "лъжат" в буквания смисъл на думата, няма да се учудя, че % хора са отговорили така. Но ключето е кого и по какъв начин ще попиташ!) това не е толкова учудващо.

Направихме три пъти избори миналата година, то се видя кой как гласува. София не е България, също големите градове не говорят за околиите си. "Високообразованите", "младите", с "гражданска позиция", искащи "промяна" масово не ходят да гласуват. За сметка на това хора на средна възраст и нагоре, пенсионери, две етнически групи са първи на урните.

Ако влезнете в която и да е по-голяма и достъпна група във Фейсбук например ще видите чичковци и лелки, които са анти-: анти-вакс, анти-промяна, анти-НАТО, анти-гейове, анти-Харвард, анти-укронацики, даже оня ден бяха анти-кръводарители. Тези същите гласуват, кой за герп, кой за възраждане, кой за итн...

5827

4

pisnamiotmutri

19.04 2022 в 11:45

По времето на герб не ни бомбандираха през ден със соц изследвания. Това е на агенцията на Бъчварова бивш шеф на мвр при герб 3. Явно Русия иска предсрочни избори и щедро плаща за този пропаганден инструмент

2000

3

Borislav

19.04 2022 в 10:40

Това, че ГЕРБ води, няма логично обяснение за мен!

10298

1

AntiZ

19.04 2022 в 09:26

Далеч над половината природонаселение не е народ, а мърша! И не съм го казал аз, а Петко Славейков "братът" (по мнение на простия ни цар) на Пенчо Славейков, който пък напусна България и не се върна завинаги.
 
X

Да помогнем на украинските деца!