Сърбите не искат да са част от независимо Косово

Владимир Йончев 17 февруари 2012 в 14:23 2489 1

Северно Косово, референдум на сърбите 14 и 15 февруари 2012. БГНЕС5
Северно Косово, референдум на сърбите 14 и 15 февруари 2012. БГНЕС5

- Г-н Пантич, какво очаквате да се случи след референдума на 14 и 15 февруари, на който сърбите в Косово отговориха отрицателно на въпроса „Признавате ли институциите на властта в така наречената Република Косово?“

- Естествено, че ще са добри дните, които са пред нас за сърбите от Косово и Метохия. След референдума и на косовските албанци, и на международната общност, както и на една част от управляващите в Белград ще стане ясно, че сърбите не желаят и никога няма да приемат да бъдат част от т. нар. независимо Косово. Очакваме натискът, който оказва международната общност върху северната част на сръбската област да бъде намален. Очакваме международната общност да приема факта, че сърбите не желаят албанските институции и за в бъдеще да се избегне всякаква сила срещу сърбите и решението за статута на южната сръбска област да се намери в преговори и постигане на компромис, а не чрез налагане на решение.

- Крачка в каква посока е този референдум?
- Този референдум ще бъде преди всичко една важна точка в отношението на международната общност спрямо проблема Косово. Факт е, че международната общност даде преди време на албанците възможност да се изяснят ясно дали искат да живеят под властта на Белград . С този референдум ще се покаже, че и сърбите не желаят да живеят под властта на Прищина. Международната общност ще бъде длъжна да приеме, както самата тя казва, че сърбите не желаят да живеят в независимото албанско Косово.
- Възможно ли е този референдум да отведе Северно Косово по пътя към отделянето му от Прищина?
- Референдумът няма по никакъв начин да отдели северно Косово от нашата област, защото по конституцията на Сърбия, Косово и Метохия е съставна и неотделима част от Сърбия. Така че ние не искаме да отделяме, нещо което не се намира по естествен начин в границите на Сърбия.
Референдумът има само за цел да засили положението на сърбите в Северно Косово и да засили позициите на сръбското правителство, без значение че правителство в Белград не е съгласно с нашите действия.Този референдум ще засили и позициите на нашите сънародници и братя от южната и централната част на Косово. След този акт натискът на албанците върху тях ще бъде по-малък.
- Правителството в Белград не подкрепя сърбите от Северно Косово в провеждането на референдума. Каква е позицията на Сръбската Православна Църква?
- Аз не бих казал че правителството в Белград не ни подкрепя. Правителството на Сърбия в момента не разполага с мнозинство в Скупщината. Този референдум, които ще се проведе днес и утре бе подкрепен от голяма част от народните представители , съставляващи управляващата коалиция от Демократическата партия , „Г 17 плюс” и Социалистическата партия, така че всички сръбски депутати от Северно Косово го подкрепят. Затова не приемаме обвиненията, че този референдум сме го насрочили, за да спрем получаването на статут на кандидат-член на ЕС за Сърбия в началото на месец март.
- Ще бъдат ли по стабилни Западните Балкани след провеждането на референдума?
- Естествено, че ще бъде много по стабилни, защото решението за Косово ще трябва да се търси в рамките на резолюцията 12-44 на Съвета за сигурност на ООН, която казва че Косово е част от Сърбия и че решението трябва да бъде търсено в рамките на идеята за същинска автономия, а не като независимо Косово. Така че резолюцията е съвсем ясна и сърбите ясно ще покажат, че не искат да живеят в държава, която е създадена извън международното право
- Плашите ли се, че референдума може да предизвика остра реакция от страна на властите в Прищина?
- Командващият на международните военни части КФОР ген. Ерхард Древс, заяви преди дни, че този референдум пречи на много хора. Това е доказателство, че сме на прав път и че референдумът е истински отговор на все по-големия натиск, на който са изложени сърбите. С оглед на това, че публично командващият на КФОР заяви, че може да се стигне до инциденти и че албанските националисти са готови да реагират по този начин. Ние смятаме че командващия на КФОР съобразно правомощията му от резолюцията 12-44 , трябва да осигури мир и стабилност на цялата територия на Косово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови