Любомир Дацов: Падането на борда и хиперинфлацията са само за сплашване

Мая Младенова 01 юли 2013 в 11:46 12977 20

Любомир Дацов Снимка: БГНЕС
Любомир Дацов Снимка: БГНЕС

Икономистът Любомир Дацов за рисковете за икономиката в политическата криза и имат ли почва слуховете за падане на валутния борд и нова хиперинфлация.

Дацов е бивш зам. министър на финансите в две правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. В момента е общински съветник от НДСВ.

- Г-н Дацов, винаги, когато властта е нестабилна, се развиват сценарии за финансови катаклизми. Доколко в момента сме в подобен риск?

- Според мен е нещо нормално покрай политическите кризи да се говори и за икономически. Независимо дали ни харесва или не, икономиката и политиката са свързани и се влияят във всяко едно отношение. Политическата стабилност означава, че имате предвидима среда. Ако имаше книжки по детска икономика в българското образование както в някои западни страни, сигурно там щеше да пише, че най-важното нещо за бизнеса е да има предвидимост. Когато човек взема решение, иска да знае какво може да се очаква в известен период от властта, от данъчните. Незнаенето какво може да се очаква от правителството съответно води допълнителни проблеми. Обикновено това се изразява в две неща. Първото е, че хората отлагат потребление, а то и без това е бедно и трудно може да се каже колко по-ниско може да стане. А хората в бизнеса отлагат разширяването и правенето на нови инвестиции. Всички тези неща са фактори, които действат върху БВП и икономическата активност.

- Политическа стабилност обаче в близките месеци е трудно да се очаква и прогнозите са по-скоро за нови избори.

- Зависи. Тези протести както възникнаха, така могат и да бъдат овладени. Зависи от мерките, които правителството ще вземе и умението да се справи. Друг е въпросът, че през последните седмици такива умения не се наблюдават. Такива вълнения винаги имат някаква причина. А причината, че някой е загубил избори и едни групи не намират представителство в парламента, не могат да бъдат основателни, защото това е основата на демокрацията. В края на краищата само преди месец имахме избори и хората ясно гласуваха. Ако някой не е гласувал, това си е негов проблем. Ако другите не са намерили достатъчно поддръжници и не се припознават, това също е техен проблем. Това не е основание за натиск, иначе не сме демократично общество.

Смятам, че проблемите всъщност бяха провокирани от поредицата неадекватни и грешни решения. От тази гледна точка хората са прави да излязат и да изразят възмущението си. Но трябва да се допусне, че ако правителството започне да прави правилни решения, например, ако Даниела Бобева беше назначена от самото начало за вицепремиер, това щеше да бъде изключително силен знак. Сега тази новина малко се загуби, но всеки, който я познава, знае колко добър специалист е и че има капацитета да се справи. 

Вместо да говорим за реалните проблеми, които са стагнираща икономика, огромната безработица. Нещо, което е още по-лошо и в София не се забелязва чак толкова, но в останалите региони безработицата и бедността са стигнали дотам, че имаме социална деградация. Всички тези неща абсолютно не търпят отлагане. Друг е въпросът, че ефектът от тях ще се види след поне две години. 

- Как едни нови избори до края на годината биха се отразили на икономическата стабилност?

- Аз смятам, че нови избори трябва да има поради две причини. Не заради тези протести, защото те малко по малко се изчерпват от смислова гледна точка. А поради простата причина, че никой не дава отговор какво се случи на последните избори. Според мен те бяха нечестни, между 20 и 25% бяха манипулирани. Това е нещо, което се признава от международните организации. Те казват, че толкова е контролираният вот.

Имам предвид и особено скандала с бюлетините. Защото до този момент, независимо от всичко, и четирите партии в парламента имат едно странно поведение и се опитват да замажaт скандала. Според мен е ясно защо - на нито една от тях в момента не й се ходи на избори. Говорим си за текущото правителство и БСП, но ГЕРБ не е в по-различна ситуация. Те са в много неизгодно положение, защото едва ли някой друг е поръчал в гербаджийската печатница да се печатат допълнителни бюлетини. Да оставим това, че никой не даде отговор колко тона хартия са внесени. Замисляли ли сте се, че всички говорят за бюлетините, а никой не говори дали е внесена повече хартия. Нищо не казвам, но аз лично бих искал да знам това нещо проверено ли е.

- Нови избори по новия или стария кодекс?

- Смятам, че изборният кодекс трябва да бъде развит постъпателно, а не напълно обновен. Защото знаем какъв ефект би имала например една мажоритарна система. Помним какво беше преди години в Несебър. Мажоритарна система без достатъчно механизми за контрол означава абсолютно корпоративен вот в парламента. Дори в момента има доста нормални хора, мислещи за държавата. А тогава ще бъде абсолютно бизнес отношението. Хората, които ги говорят тия неща, изглежда живеят в едно по-добро общество, но то не се намира в момента в България.

Другата причина за избори е състоянието на парламента в момента, където разпределението на силите означава пълна зависимост от действията на един или друг човек и самоблокиране.

- В публичното пространство като два призрака бродят две понятия - "хиперинфлацията от '97" и "падане на валутния борд" - и чертаят страховити перспективи, ако влезем в поредица от избори. Реални ли са тези страхове?

- Не, не. Естествено, ако дълго време има неопределеност, има влошаваща се нестабилност. Не го обвързвам това нещо непременно с кабинета, защото той може да си съществува, но ако продължи сегашното състояние на нагнетяване на нестабилност, рано или късно пак ще се отрази. Така че по-скоро съм скептичен в тази област. 

- Т.е. според вас тези сценарии са по-скоро в конспиративната сфера?

- Да. За валутния борд и хиперинфлацията е абсолютна спекулация. Или ако някой го говори, е абсолютно неграмотен човек. Съжалявам да го кажа, защото чувам такива тези от някои хора, които би трябвало да не говорят такива неща. Това е някак си за сплашване.

Колкото до валутния борд - знаете ли каква е разликата между управлението на Борисов и на Жан Виденов? От гледна точка на ефективност на управлението аз смятам, че предишното управление беше по-лошо. На сегашното ми е трудно да дам оценка, защото то е отскоро и чисто икономически до този момент няма съществени решения. Огромната разлика е, че при Жан Виденов нямаше валутен борд и икономиката беше държавна, около 75% от собствеността бяха държавни предприятия. При миналото правителство, не по тяхна заслуга, има валутен борд и около 75% от БВП се произвежда от частния сектор. Той е онзи, който взема рационалните решения и не допуска тази криза да случи. А валутният борд е нещо, което първо не позволява да се печатат пари и от тази гледна точка няма как да има хиперинфлация. Инфлацията сама по себе си е парично явление. За непрофесионалистите ще кажа, че инфлацията означава парите да са повече от стоките. Нито се очертава да има недостиг на стоки (ние сме относително добре работеща пазарна икономика), нито се очертава някой да може да печата пари, защото при валутния борд парите се увеличават само с нивото на парите, които идват отвън. Това е основен принцип. Това му е най-доброто. Оттук нататък всички тези приказки са абсолютно празни. Дори една мног0 голяма криза в публичния сектор не би навредила на валутния борд, така че той да има нужда да бъде отменен.

Единственото нещо, което би довело до някаква смяна на валутния курс, е ако имаме проблеми с износа. Това е сигурен знак, че нивото на фиксиране на валутния курс не е подходящо  и затормозява икономиката. Но ние пък виждаме , че точно в тази криза българският износ в момента се развива много добре и няма знаци за загуба на конкурентноспособност. И това не е само моя оценка, тя е и на Европейската комисия, и на МВФ. 

Валутният борд в момента може да бъде отменен само с политическо решение. Няма никакви икономически причини това да се случи. Така че хората да не се връзват на тези приказки.

- Кой би спечелил от падане на борда? Има ли логика това да е схема на олигарсите и на онези с големи кредити в лева?

- Българите имаме склонността да си фантазираме и да си създаваме конспирации. Ако погледнете нивото на кредитите в лева, които са при големите, става въпрос за печалби 10, 20, 30 или 50 милиона. Сигурно за някои хора това са такива пари, които не могат да си представят. Но извинявайте, за една компания с например милиарден оборот каква е изгодата? Освен това те също имат активи и т.н.

Няма кой да спечели. Единственият начин някой да спечели е, ако има левове, изтеглени зад граница. Ама това означава някой да е акумулирал и да е извадил над милиард-милиард и нещо лева, за да спечели примерно стотина милиона. Което пак е много сложна операция, защото да извадиш свободни пари зад граница и да ги акумилираш в някакъв фонд, не е толкова  лесно. Не виждам той е този олигарх, който може да направи такава  операция. А и ние започнахме малко да прекаляваме с това нещо. Не може всеки човек, който е бил малко по-умен от другите и е направил пари, да го причисляваме към лошите, само защото не е толкова глупав колкото е някой друг. Нека все пак оценяваме, че да правиш пари, да управляваш предприятие, да осигуряваш хляб на хората, изобщо не е лесно. Всички тези хора, ако не са криминално проявени, а са си изкарали парите просто защото се сещат по-бързо от другите, имат комбинативен ум, умеят да използват възможностите - ами това е напълно естествено. Такива са правилата. Нека да не прикачваме етикетчета.

- Как оценявате социалния пакет от мерки на кабинета? Ще го усетят ли хората?

- Той е толкова малък, че няма съществено натоварване за фиска. Но показва знак. Първо, не е насочен към всеки, а към една много чувствителна категория, където България има огромни проблоеми - демографията, майките и децата. Според мен беше умно и добро решение.

- А как гледате на идеята за увеличаване на минималната работна заплата?

- Това пък е решение в обратната посока. Ако бъде прието, това е купуване на време, защото очаквам след протестиращите синдикатите да се нахвърлят на правителството. МРЗ и минималните осигурителни прагове в момента са една от причините за високата безработица. Това е все едно да вдигнеш прага за влизане в университета и да говориш, че ще искаш по-масов прием. МРЗ е един от входовете към пазара на труда. В момента увеличаването й няма икономическа логика и не решава някакъв значителен проблем. Негативите са ясни, а позитивите ще се радвам някой да ми ги обясни. 

- Ако сега бяхте финансов министър, щяхте ли да спите спокойно за зимата, която очаква българите?

- Това е въпрос с много "ако"-та. Един финансов министър може да направи много неща. Според мен той е най-важната фигура след премиера, дори в някои отношения трябва да бъде по-силен от него. 

Преди един месец, когато започваше това правителство, смятах, че нещата могат много лесно да бъдат стабилизирани на едно първо ниво. Просто защото икономиката пред последните 4 години поради спецификата на управление на предишното правителство беше като двама човека -  единият, достатъчно здав и силен, хванал другия за гърлото и го стиска. При което започвате да е омайвате и припадате. И това, което се случи преди няколко месеца, беше, че тази хватка беше отслабена от шията на бизнеса. Вследствие на това вие загубвате ориентация, защото ако сте бил стиснат, не сте в състояние веднага да почнете да ходите, имате нужда от възстановяване. В тая ситуацията е икомониката  в момента - има нужда от възможност да се възстанови и да започне да прави нещо. Дори само от това, че вече може да започне да диша, беше нормално тя да тръгне да се развива доста повече. Отпадането на напълно контролираните обществни поръчки - една безобразно важна тема, това, че ще се смени държавната политика държавните пари да отиват в един много тесен кръг от фирми, би дало достъп на малите и средните фирми до тези ресурси и би създало работни места. 

- Казахте, че сте бил оптимист, но преди месец. А сега?

- В момента си мисля, че в тази обстановка правителството няма как да работи ефективно и да взима такива решения, защото се занимава с потушаване на пожарчета. Започна да ми прилича вече на партизанска война. Създадеш напрежение тук, запалиш пожарче там. Надявам се действително т.нар. кукловоди и олигарси да не се възпозлват от протеста и справедливия гняв на хорара срещу тях, защото историята като че ли никога не е работила в обратната посока и винаги е била в полза на тези хора.

Ако си зададете въпроса какво би се случило като следваща стъпка, кой би спечелил, какъв ще е отговорът? Или неясен, или връщане към онова положение, което беше абсолютно неприемлио. Това правителство може да е всичко, но какво, пресата забрави контрола е SMS-ите ли? Или това, че никой не смееше да си вдигне главата? Да не говорим, че някои телевизии дори не включиха новините първите протести на Орлов мост, а сега гледаш едни репортери, които общо взето изпадат в оргазъм предавайки протестите. Факт е, че и управляващите не намират верния тон, но пък и чак толкова ентусиазъм видимо е излишен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!