Д-р Тошев: Хора около шефа на "Пирогов" превърнаха ортопедията в санаториум

Юлиан Христов 21 юни 2012 в 17:12 8041 0

Д-р Бойко Тошев. Снимка: bTV
Д-р Бойко Тошев. Снимка: bTV

Скандалите около "Пирогов" получиха своето развитие в обявените намерения на подсъдимия по делото "Октопод" Марчело Джотолов да съди отстранения от болницата д-р Бойко Тошев. Причината - докторът заяви, че хора от криминалния контингент са били укривани в болницата. Ден след това се появиха публикации в пресата, които посочиха именно Джотолов като част от визираните от доктора хора. Къде е истината и какво се случва в една от най-натоварените болници в страната - потърсихме отговорите лично от д-р Тошев. 

Д-р Тошев, притеснявате ли се от заканите да бъдете съден?

Мен не ме притеснява това нещо, защото нещата бяха изкривени от журналистите. Първо, аз не съм споменавал никъдe никакво име и не съм споменавал, че има фалшиви диагнози и че има фалшиви приемни и какво ли не друго. Единственото, което, казах е, че съм бил притиснат да подписвам документи за лице, които не съм виждал. Това лице, което се спряга в медиите, аз не съм виждал през живота си и не го познавам...

Говорите за Марчело Джотолов...

Това се тиражира, но не от мен. Аз казах, че съм бил притиснат да подпиша документ, а не, че някой някого е укривал и че някой на някого е писал фалшиви медицински... Просто ме накараха да подпиша нещо за човек, когото не съм виждал. Другото, което съм казал е, че имам сведения от фирми, че някой им иска някакви надбавки, като се оправдава с директора. Аз не съм казвал, че някой е давал на директора нещо. Това са нещата, за които искат да ме съдят. Нека да ме съдят, истината ще излезе.

Върви една декларация, в която се интерпретират нещата така, както на тях им е изгодно – за това, че нападките ми са на лична основа след като съм свален от длъжност. Тази декларация, между другото, не е подписана от Секцията по травмотология, така че това не е декларация на „Пирогов“. Директорът ги е карал да се разпишат, но те са отказали. Да, тази която ме е наследила, нямам нищо против нея. Тя е доц. д-р Кътева, добър хирург. Тя отговаря на нивото на ортопедията, но тя трябва да има и допълнителна квалификация по дейностите, които се извършат в дадена клиника. Тя ги няма. Аз бях назначен до обявяване на конкурс, който така и не се обяви и оправданието на директора беше, че министърката е казала, а министърката го отрече това нещо.

От там нататък започна едно опорочаване, едно оплюване, което не знам до къде ще издържи в съда. Думите ми бяха преиначени.

Вие досега имали ли сте конфликт с ръководството на болницата и защо се появи скандалът?

Защото, след като бях снет от тази длъжност, на която бях временно назначен, срещу мен се започна една кампания за дискредитиране, на унижения, на клеветничество и опит да бъда изгонен. Тази кампания се предприе от едни хора, които не знам защо в последно време станаха приближени на директора на болницата, които нито са определящи за авторитета на заведението, нито биха били пример за подражание като хора или като лекари.

Какво се цели с това дискредитиране?

Аз няколко пъти ходих при директора да го попитам. Единственото му оправдание беше министърката. Аз му казах за тези хора. Имам депозирани две жалби при него, на които нямам отговор. Едната жалба беше за заплаха за физическа саморазправа с мен. Аз съм я депозирал и в 6 РУП. Директорът не реагира на моята жалба, дори не се поинтересува за какво става въпрос.

Заплахата от въпросния кръг от хора ли дойде?

Да, от въпросната групичка около директора.

Става въпрос за лекари в „Пирогов“?

Лекари в „Пирогов“, групичка от 3-4 човека, които не знам по какъв повод той им даде картбланш.

От кога върви този тормоз?

От средата на май, когато се случи цялата тази история. Аз съм при директора и казвам едно нещо, излизам от кабинета и точно една минута след това нещата се обръщат на 180 градуса и започва цялата тази история...

Какво стои в основата на този конфликт? Финансови интереси?

В първия момент аз не успях да асимилирам за какво става въпрос. Това, което изнесох, изплува в главата ми като единствените неща, по които ние сме имали евентуално някакъв спор с директора. Не говоря за противопоставяне, защото аз бях с директора, подкрепях го. Заедно сме работили, коментирали сме проблеми, спорили сме, но винаги сме стигали до консенсус. И тук стана въпрос за тези рехабилитационни пътеки, на които никой не иска да обърне внимание, а се хващат за някакви криминални случаи. Трябва да е ясно как за 300 лв. се харчат 1000. На това никой не иска да обърне внимание. Как достигнах до това – когато директорът ме смени, наследничката ми каза, че е поела ангажимент към директора и в един момент клиниката се превърна в санаториум. Започнахме да приемаме рехабилитационни пътеки. А това са легла за активно лечение, това не са легла за рехабилитация. Това е едната конфликтна точка.

Другото е, което споменах за оказването на натиск за подписване на документи за нещо, което не си видял...

До този момент аз никога не съм бил в конфликт с директора и мен това много ме изненада защо всичко се случи без каквато и да е било причина.

Проверката, която беше направена в болницата от здравното министерство, очевидно потвърждава твърденията ви за злоупотреби...

Аз не мога да знам какви са резултатите от проверката на здравното министерство.

За подписването на документи под натиск – това единичен случай ли е?

Аз не мога да ви кажа дали се е случвало и друг път. Това ми се случи на мен. Накараха ме мен и колегите ми да подпишем документ за човек, който не сме виждали, без да знаем какво му е правено на това лице, какво е състоянието му и т.н. Може да е бил много болен, да е минал много тежка операция, може изобщо да не е криминален контингент – аз не знам дали е криминален контингент или не – но понеже документът, който трябваше да се разпише беше от МВР или прокуратурата, не помня, за това казвам, че става въпрос за такова лице.

Честа практика ли е злоупотребата с клинични пътеки в „Пирогов“?

Аз това съм го изнесъл, че се завишават пътеки, че се минава от по-ниска към по-висока. Но както виждате НЗОК няма особено желание да открие тези грешки по една или друга причина.

Днес здравният министър направи смяна в Съвета на директорите на болницата. Това ще реши ли проблемите?

Това е нищо, това е цирк. Какво се прави – оставя се вълка в кошарата, слагаш двама икономисти, един юрист и един доктор, които няма да бъдат всеки ден там. Ти пак оставяш изпълнителния директор там. Това са едни хора, които се водят само там и се събират само, за да подпишат някакви документи. Тези хора не участват в прякото ръководство на болницата. Отговорност се носи като те отстранят от длъжността и започнат да те разследват.

Вашето излизане пред медиите свързано ли е с проверката в "Пирогов"?

Аз станах жертва по време на проверката и аз се появих, защото бях подложен, започна една гнусна кампания по дискредитирането и опит за изгонването ми. Точно на тези техни действия аз бях покосен от микроинсулт. Точно благодарение на тях. Паднах до колата си пред „Пирогов“ и там ме намериха колегите. Директорът нямаше мъжеството дори да дойде да ме види, докато лежах в неврохирургията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови