Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Към българите - без предубеждения

Ж. Фрачек, К. Цанев Последна промяна на 05 януари 2014 в 12:22 14352 10

Снимка: DPA
Снимка: DPA

Всеки европейски гражданин има право да работи в която и да е страна от ЕС. С присъединяването си към ЕС всяка страна получава правото на свободно придвижване на работната ръка, макар и не в пълен обхват. Другите страни-членки могат да ограничат достъпа до трудовите си пазари за максимум седем години. В случая с България и Румъния, които се присъединиха към ЕС през 2007 година, девет държави наложиха преходни периоди. Сред тях са Германия и Великобритания. От 1 януари 2014 година българите и румънците се радват на още една свобода. Те вече имат право на достъп до европейските трудови пазари. В Германия това предизвика разгорещен дебат дали е нужно да се въведат по-строги правила за пришълците. Християнсоциалният съюз (ХСС) предупреждава за опасността от "миграция по бедност" и настоява за нови предпазни ограничения. Преди няколко седмици британският премиер Дейвид Камерън пък предупреди за опасността от "социален туризъм".

Страхът на германците

Директорът на Института за миграционни и междукултурни изследвания (IMIS) в Оснабрюк Андреас Пот твърди, че дебатът в Германия е обусловен от определени страхове. Според него германците трябва да се отнасят по-спокойно към миграцията от България и Румъния. В Испания например почти не се води подобен дебат. А според данни на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) между 2007 и 2011 година в страната е имало 51 000 българи и 327 000 румънци. Освен това процентът на безработицата е значително по-висок от този в Германия.

В Италия, където през последното десетилетие всеки четвърти мигрант е бил румънец, също не се води подобен дебат. Страната отвори трудовия си пазар за българи и румънци още през 2012 г. А в Германия, където има 68 000 българи и 107 000 румънци, дебатът тече с пълна сила. Каква е причината? Езиковата близост между румънци, италианци и испанци може би е от значение за несъмнено по-тъсната връзка между тях, отколкото между румънци и германци? По-важно е обаче защо въпросът за миграцията играе по-съществена роля в икономически силните страни, а не в кризисни като Италия и Испания?

"В Италия и Испания човек трудно може да си намери работа. А там, където няма работа, има по-малко миграция. Германия пък търси работна ръка", казва експертът по миграционните въпроси към ОИСР Томас Либиг. Дали една страна ще отвори трудовия си пазар или ще въведе преходни ограничения, зависи и от географското й положение. "При първата вълна на източното разширяване през 2004 година най-дълги преходни периоди въведоха страните, които граничат непосредствено с новите страни-членки.

Тогава в Германия също бе подет дебат, макар и не с предупрежденията за "миграция по бедност". Подобно смесване на понятията е недопустимо, защото свободният достъп до трудовия пазар не означава автоматично и свободен достъп до социалните системи.

Правото за свободно придвижване на работна ръка дава възможност на всеки да търси работа в рамките на три месеца в която и да е държава от ЕС. Но според европейското право, той не може да претендира за социални помощи. Всяка отделна страна членка определя условията за социални помощи по собствено усмотрение.

Трудовият пазар печели от българите и румънците

Повечето експерти са единодушни, че няма опасност от голяма изселническа вълна към Германия. През 2011 година, когато страната изцяло отвори трудовия си пазар за полските граждани, също не се стигна до масова миграция. По това време повечето образовани поляци вече си бяха намерили работа в други страни. Андреас Пот смята, че сега Германия пропуска добра възможност да привлече висококвалифицирани кадри на трудовия си пазар. "Германските ограничения за полските работници доведоха до това, че много квалифицирани поляци заминаха за Великобритания, а можеха да бъдат само от полза за германския трудов пазар", подчертава той. От друга страна, през 2004 година Германия проведе реформата Харц-IV и положи усилия да осигури работа на вече живеещите в страната мигранти. "Това начинание се увенча с успех и сега Германия се отваря за по-нататъшна миграция", изтъква експертът Томас Либиг. Той е убеден, че в крайна сметка всички ще спечелят от българите и румънците. "Хората отиват там, където се търси работна ръка и от това печели целият общоевропейски пазар на труда".

Ж. Фрачек, К. Цанев, Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2014 в 05:46

Бърдоквата, ще ме прощавате, но от доста години съм в чужбина и все по-рядко ми се отдава случай да пиша на български и да използвам кирилица... може пък и да имам изопачена представа за обстановката в България, но информацията черпя само от интернет сайтове и начинът по който се поднася там... Представата ми за българите в чужбина е оформена пък на базата на общуване с други българи, което също все по-рядко ми се случва, защото доста се напатих от сънародниците вече... пък и никой не е идеален все пак... иначе всички щяхме да сме професори :)

07.01 2014 в 13:55

anonymous, братче не се пише на български език "утрепки", а "отрепки". Помисил върху правописа преди да се изявяваш публично, че е смешно и жалко

06.01 2014 в 20:03

Абе Mechok, що не вземеш да се гръмнеш някъде! В това градче във Флорида на ръце ще те носят, защото никога не са чували за България и дори не знаят къде се намира.. като им стане ясно ще те носят на ръце, но право към летището! Що в Европа дето ни знаят какви сме само като чуят за българин или румънец и им прилошава? И аз не казвам, че свестни българи в чужбина няма, но са рядкост и поради същите причини които вече споменах просто не контактуват със сънародници, защото са се напатили достатъчно! Келеш!

06.01 2014 в 19:32

7 280 000 са българите. 2 200 000 са пенсионерите. 1 000 000 са българите на възраст до 18 години. Значи работната сила е 4 000 000 българи. Заетите са 2 300 000. 500 000 от заетите са пенсионери. Безработните са 2 200 000.

06.01 2014 в 19:17

Абе, анонимния, в щатите други боклуци, освен българи няма ли? И ако наистина си там и си разочарован от българи, какво са ти виновни нормалните такива в България или Европа?
Тъпо парче си, без самочувствие. Мога да ти кажа граче във Флорида, където ако кажеш, че си българин, на ръце ще те носят... ма зависи как ще го кажеш мърльо.

06.01 2014 в 18:52

мнмн, Ваня Иванова, анабел, вие сте типичните Бай Ганьовци които защитават престъпниците и ги изкарват невинни жертвички. Заради такива като вас държавата се е продънила и станахме родоотстъпници, които търсят нормален живот в чужбина. Наистина ли мислите, че няма нищо лошо в това да ти плащат под масата, за да не плащаш данъци на една държава и да крадеш пари от социални помощи? Вие сте едни долнопробни селянин, които не считат престъплението за нещо лошо. Дори повече, който се осмели да каже истината за това какво представляваме като нация бива оплюван и заклеймен. Бай Ганьовците не обичат хора с по-различно мнение от тяхното и такива биват отхвърлени от обществото. Самият факт, че в България няма почти нито една сграда пригодена за хора с увреждания, нито пък автобус, слепи не се допускат в градския транспорт с кучето-водач... това в комбинация с коментарите ви говори достатъчно за културата и ценностите на българина. Засрамете се! Ей такива измекяри като вас са истинсктие родоотстъпници, които изпокрадоха държавата!

05.01 2014 в 23:57

Ами Анонимус, то човек се събира със себеподобни - особено пък в чужбина! Що аз тука не познавам нито един чалгар, и досега никой на социални помощи не ми е дошъл на гости? Ако ти познаваш отрепки, то е, защото се движиш с такива. И вместо да затриете икономиката на страната, оттичате се в канализацията й. Факт!

05.01 2014 в 22:19

Ти си Отрепка, плювач такъв!Сигурна съм, че вече не си и българин и се кефя от този факт.Със сигурност ти всичките тези номера си гио правил, затова ги познаваш така добре. Нещастник!

05.01 2014 в 21:56

Анонимус, иди се гръмни. Заради такива като тебе, България е била под робство и до ден днешен има българи, които се усещат роби!!! Нещастник некъв си ти, родоотстъпник и изменник, забравил си от къде идваш!!!

05.01 2014 в 20:47

Как пък не! Горките глупаци от Дойче Веле! Те явно не знаят, че българите и румънците са мръсна измет и че като им отидат в хубавата държава ще продължат да си правят каквото са научили по родните си места, а именно ще работят за кеш и ще декларират някакви минимални доходи, за да не плащат данъци на държавата като по този начин ще ги докарат до сериозна икономическа криза. Или като направят няколко месеца трудов стаж ще се запишат на помощите за безработни и ще легнат на гърба на държавата. Нали ги гледам какво правят помиярските ми сънародници в щатите. Записват се на безработицата за да взимат помощи за безработни и в същото време работят за кеш и им плащат под масата. Мръсните утрепки са си мръсни утрепки!