Галъп: Ерозия в подкрепата за ИТН. БСП и ДБ губят авторитет

"Продължаваме промяната" укрепва "ножицата" с ГЕРБ от над 5 на сто, групата на негласуващите остава най-голяма

OFFNews 22 февруари 2022 в 15:01 11539 4

„Продължаваме промяната“ се ползва с декларативната електорална подкрепа на 19,6% от всички бг граждани с право на глас, на втората позиция са ГЕРБ – с 14 на сто. 

7,9% посочват ДПС, 6,1% – ИТН. БСП е с 5,5%, ДБ – с 3,4%, „Възраждане“ – с 2,5%, ВМРО – с 1,1% и „Изправи се.БГ“ – с 1% от всички имащи право на глас. Най-голямото натрупване, по традиция, е при онези, които заявяват, че няма да гласуват или не биха подкрепили никого – общо 35,2 на сто. 

Данните са от редовното месечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ по метода “лице в лице”, представително за пълнолетното население на страната.* 

„Продължаваме промяната“ запазва преднината, „ножицата“ с ГЕРБ от над 5 пункта укрепва в този месец.

Електоратът на ПП обаче още е по-скоро мрежа, отколкото твърд електорат. Подкрепата за друга още изграждаща се формация като „Възраждане“ вероятно пък остава донякъде скрита и би проявила своята мобилизация в конкретно положение на избори. Нишата на „Възраждане“, отчетена в нивата на общо доверие към партията, се е увеличила три пъти в последната година, коментират социолозите от Галъп. 

И подчертават, че 66% у нас са срещу зеления сертификат, а в негова подкрепа се обявяват 23,6%, докато останалите се колебаят. Това означава, че анонсът на правителството за срочно отпадане на сертификата e в съзвучие с обществените настроения и е дошъл навреме. 

В последните месеци има известна ерозия на подкрепата при ИТН, както и известна загуба на авторитет при БСП и ДБ – като резултат и от изборния резултат през ноември. ДПС пък се колебае в традиционните си нива. Всички тези формации са в състезанието за следващ парламент, ако изборите бяха сега, като ДБ и „Възраждане“ остават по-близо до потенциалната бариера. Разбира се, конкретната изборна бариера се изчислява на база гласуващи, а тук са представени данни сред всички имащи право на глас. Под тази бариера сега успяват да се отличат единствено ВМРО и формацията на Мая Манолова. 

Перспективата за нови предсрочни избори обаче се отхвърля категорично. 55,6% от запитаните са против нови избори, 17,5% приемат подобна перспектива. Останалите се затрудняват да формират мнение. Това означава и умора от отминалата година на избори, и липса на жизнена политическа алтернатива в масовите очи.

--------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 3 и 11 февруари 2022 г. сред 803 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови