Държавна сигурност и югославското разузнаване в битка за БСП

Георги Савчев 09 май 2012 в 07:00 3712 0

Снимка: OFFNews
Снимка: OFFNews

Личности и биографии, следени внимателно в продължение на десетилетия от специалните служби на Югославия и България, бяха употребени за черен PR в битката за председателския пост на БСП. Интригата започва през 80-те, в малко ресторантче в центъра на Брюксел, посещавано от разузнавачи на българската Държавна сигурност и югославската УДБА, и завършва през май 2012 г. на „Позитано“ 20 в София. Специалните служби постепенно се оттеглят, за да освободят място на политическите технолози.

Свърталища за спецслужби

В първите часове на 8 май агенция БГНЕС публикува материал, в който се посочва: „През 2003 година Георги Първанов награждава публично международен наркотрафикант с държавното отличие "100 години Илинденско въстание".

Според информацията на българската информанна агенция, „през 1968 година италианската полиция е задържала Алекси Стоименов с над два килограма хероин и веднага го хвърля в затвора. След напускането на италианските затвори Стоименов отива да живее в Белгия. Там той открива скандалният ресторант "Кошарата" в Брюксел, който се смята за свърталище на югославските спецслужби. Заведението е подпалвано на два пъти“. БГНЕС цитира и директорът на списание "България – Македония" Иван Николов: "Спомням си, че Методи Димов от Брюксел реагираше най-остро по повод организираните приеми в София на Стоименов".

Кои са Алекси (Алексо) Стоименов и Методи Димов?

Алекси Стоименов е от село Велюса, Струмишко. Като ученик е попаднал в някаква конспирация за възстановяване на ВМРО против титовия режим, съден е, лежал е 12 години в затвора в Скопие и след като излиза от затвора, той емигрира, разказа пред OFFNews Иван Николов.

Методи Димов е уважаван в средите на ВМРО деец на Македонската патриотична организация, живял дълго време в Белгия. Методи Димов и Алекси Стоименов членуваха в една съща организация - дружеството „Тодор Александров“ в Брюксел, каза пред OFFNews лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Познавам лично Алекси Стоименов, още отпреди 10 ноември. Недостойно е някой да се опитва да използва един починал човек, който не може да се защити, коментира Каракачанов.

Разказът на Иван Николов за събитията в периода 1993-94 година е следният: „Това, което съм чул, съм го казал – че Методи Димов беше възмутен, че се пише положително за Алекси Стоименов и изрази своето възмущение пред тогавашния председател на ВМРО Стоян Бояджиев. С аргумента, че Алекси Стоименов никога не е бил канен на конгресите на Македонската патриотична организация в САЩ. Това съм казал, друго не знам“.

Председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов обаче не е съгласен с подобна версия: „Аз лично не съм бил свидетел на подобни разговори, макар че съм бил секретар на Стоян Бояджиев. Методи Димов си беше уважаван човек. Аз не съм чул от Методи Димов да каже лоша дума за Алекси Стоименов. Нито от Алекси Стоименов - лоша дума за Методи“. Каракачанов разказа пред OFFNews, че дъщерята на Тодор Александров го запознала със Стоименов в нейната къща през 1988 година.

Ресторантът „Кошарата“ и хероинът

Алекси Стоименов имаше малко ресторантче в центъра на Брюксел. В това ресторантче ходеха българската емиграция и българските дипломати. Ресторант „Кошарата“ си беше българско гнездо. Стоименов е лежал в югославски затвори 10 години и в неговия български ресторант да ходят удбаши (югославските агенти – б.р.) – това просто е несериозно, това е обида, категоричен е Красимир Каракачанов.

За ресторанта на Стоименов пише и скопският „Утрински вестник“ през 2007 година. Всекидневникът цитира Ванчо Стоянов, бивш член на ръководството на клуб „Македония“ в Брюксел: „Цялата тази антимакедонска, пробългарска политика се провеждаше чрез клуба „Тодор Александров“ и в ресторанта „Кошарата“. Рупори на това пробългарско крило бяха покойният Методи Димов от Битоля и Гошо Донев от Петрич. Наследи ги Алексо Стоименов, пробългарски настроена личност. Той беше хванат в Италия при препродажба на дрога, за което лежа 18 месеци в затвора“.

За такова нещо аз не съм чувал. Все пак аз съм роден 1965 година, този човек аз го познавам може би от 87-88 година. Той си имаше бизнес. И този бизнес се държеше от него и от жена му - малкото ресторантче „Кошарата“, каза пред OFFNews Каракачанов.

УДБА следи Стоименов

Проверка на OFFNews показва, че Алекси (Алексо) Стоименов е бил следен от югославската тайна полиция.

Името му се среща в списък на УДБА от 90-те години на „лицата от Република Македония, включени в разни паравоенни формации (военни щабове, гвардии, стражи, комитети за защита и др.)“.

Според справката на югославската тайна полиция, която може да бъде открита в Скопие, Алексо Стоименов е роден през 1927 година.

Гнусна история

Да вкарваш в такъв задгробен спор двама дейци на българската емиграция – Методи Димов и Алекси Стоименов, е най-малкото недостойно. Това е гнусна история, казва днес председателят на ВМРО-БНД.

Каракачанов е категоричен, че през 2003 година ВМРО е предложила Алекси Стоименов за държавното отличие „100 години Илинденско въстание“.

Алекси Стоименов трябваше да получи не отличие за Илинденското въстание, а най-високият държавен орден, казва лидерът на ВМРО – БНД.

Сценарии за политически операции

Още една нишка свързва биографията на бившия президент Георги Първанов с тази десетилетна историческа интрига – Методи Димов е агент на Държавна сигурност с псевдоним „Комитата“.

През 2007 година Комисията по досиетата установява, че в дело 15397 "Комитата" се съдържат доказателства за дейността на Георги Първанов като секретен сътрудник на ДС „единствено по редактиране на част от книгата "Габеро" на Методи Димов“.

Във вторник бившият президент и настоящ претендент за лидерския пост в БСП заяви: „Списъкът на отличените с орден „100 години Илинденско въстание“ не бе предложен от Президентството, а от учени от БАН, Софийския университет, Тракийския университет и различни граждански организации. Този конфликт е отчетлив пример, че срещу мен се води кален и черен PR, какъвто не съм виждал през цялата си политическа кариера“.

Едва ли обаче на Георги Първанов му липсва мотивация за преодоляването на тази историческа интрига - най-малкото заради сюжетите и персонажите в нея и кариерата му преди 1989 година.

Георги Савчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови