Боряна Димитрова: Радев не води лична война с Нинова, дава заявка за амбициозен ляв проект

OFFNews 02 август 2022 в 09:54 22570 1

Боряна Димитрова

Снимка БТА архив

Според Боряна Димитрова служебните правителства дават възможност на президента да измества партиите

В служебното правителство има три групи - едната е сериозна опозиция на сегашното ръководство на БСП. Другите са съветници на президента и експерти, повече или по-малко известни. 

Но не става дума просто за битка срещу Корнелия Нинова, заяви Боряна Димитрова от Алфа рисърч по БНТ. 

Създаването на служебни кабинети на често в последната година и половина създава възможност на президента все повече да влияе в политиката и това в дългосрочен план може да доведе до отслабване на партийната система, подчерта тя.  

"Президентът би трябвало в тази ситуация да играе ролята на балансьор, на умиротворител. От друга страна, когато с тези служебни правителства и с фигурите, които подкрепя, влиза все пак в определен вид конфронтация с политическите субекти, стои един много сериозен въпрос. Не вървим ли по този начин към едно отслабване на партийно политическата система? Не е тайна, че има разклатено доверие към партиите и ако това продължава, можем да преминем към заявка за друга формула", каза Боряна Димитрова.

Важно е партиите да се откъснат от своя наивитет и ясно да очертаят къде е политическото партийно пространство и къде е пространството, в което действа президентът. Едно съсредоточаване на властта в един човек, който и да е той, е доста рисково, каза тя. 

Радев дава заявка към лявото пространство, но не само към БСП. Той не би се впуснал в лична война с Корнелия Нинова и сегашното ръководство. По-далечната проекция е да се даде по-широко покритие и друг тип представителство на това пространство, друг политически израз на цялото ляво русофилско пространство. Доста по-предпазлив е този път, но много амбциозен. Заявката е за доста по-амбициозен и глобален политически проект. Мисля, че тук политическите партии трябва да са доста внимателни, ако искаме да си устоим парламентарната демокрация", каза Димитрова.

България е една от малкото страни, в които има служебен кабинет. Замисълът по Конституция е, когато има остро политическо противопоставяне, когато има блокаж в парламента - основната му задача е да проведе едни честни избори и да балансира политическите страсти. Но на практика в България видяхме миналата година как служебното правителство даде старт на една нова политическа сила и само за няколко месеца успя да се превърне в първа политическа сила, партнирайки си с президента Радев. Той тогава каза: " Ако имахме повече министри като Петков и Василев, България би била друга". Те казаха: "Нашият президент, това е президентът Радев". Година по-късно нещата са различни в отношенията между тях, припомня Боряна Димитрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови