Центристът Бени Ганц, който напусна израелското правителство: Нетаняху пречи!

Излизането на Ганц и партията му не е непосредствена заплаха за кабинета, но прави премиера зависим от хардлайнерите

OFFNews 10 юни 2024 в 10:42 2055 0

Бени Ганц

Снимка Ройтерс

Бени Ганц

Израелският министър Бени Ганц, който обяви вчера, че напуска правителството на премиера Бенямин Нетаняху, оттегли единствената центристка сила в крайнодясната коалиция на изпадналия в затруднение лидер на фона на продължаващата вече месеци война в Газа.

Напускането на центристката партия на Ганц не представлява непосредствена заплаха за кабинета, но въпреки това може да окаже сериозно въздействие, оставяйки Нетаняху зависим от хардлайнерите, без да се вижда краят на войната в Газа и при възможна ескалация на бойните действия с ливанската групировка "Хизбула", коментира Ройтерс.

Миналия месец Ганц постави на Нетаняху краен срок до 8 юни да представи ясна стратегия за Газа, където Израел провежда опустошителна военна офанзива срещу управляващата палестинска войнствена групировка "Хамас". Нетаняху отхвърли ултиматума.

В неделя Ганц заяви, че политиката помрачава съдбоносните стратегически решения в кабинета на Нетаняху.

"Оттеглянето ми, докато в Газа все още има заложници, а войниците се бият там, е мъчително решение. Нетаняху ни пречи да напреднем към истинска победа. Ето защо днес напускаме правителството с натежало сърце, но с пълна увереност", обясни мотивите си Ганц.

Нетаняху му отговори през социалните мрежи, че не е време да напуска фронта.

С оттеглянето на Ганц Нетаняху ще загуби подкрепата на центристкия блок, който помогна за разширяване на подкрепата за правителството в Израел и в чужбина, в момент на засилващ се дипломатически и вътрешен натиск осем месеца след войната в Газа, коментира Ройтерс.

Въпреки че коалицията му продължава да контролира 64 от 120-те места в парламента, Нетаняху вече ще трябва да разчита повече на политическата подкрепа на ултранационалистическите партии, чиито лидери разгневиха Вашингтон още преди войната и които оттогава призовават за пълна израелска окупация на Газа.

Това вероятно ще увеличи напрежението в отношенията със Съединените щати и ще засили обществения натиск у дома, тъй като продължаващата вече месеци военна кампания все още не е постигнала заявените си цели - унищожаването на "Хамас" и връщането на повече от 100-те заложници, държани в Газа.

Проучванията на общественото мнение показват, че Ганц, бивш командир на армията и министър, е най-сериозният политически съперник на Нетаняху, чийто имидж на ястреб в областта на сигурността беше разрушен от атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Предупреждавайки, че конфликтът в Газа може да отнеме години, той призова Нетаняху да се споразумее за дата на изборите през есента, за да се избегнат по-нататъшни политически борби в момент на извънредно положение в страната.

Ганц се присъедини към правителството на единството скоро след 7 октомври като част от военния кабинет на Нетаняху, в който само той, Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант имаха гласове.

В неделя Ганц определи Галант, който е в конфликт с Нетаняху и някои министри ултранационалисти, като смел лидер и го призова "да постъпи правилно", макар че не уточни какво означава това.

Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир поиска освободеното място на Ганц във военния кабинет скоро след обявяването на оставката.

Министърът на финансите Безалел Смотрич посочи, че Ганц дава на враговете на Израел това, което искат. Запитан дали се притеснява, че напускането му ще се отрази на авторитета на Израел в чужбина, Ганц заяви, че и Галант, и Нетаняху знаят "какво трябва да се направи".

"Надявам се, че те ще се придържат към това, което трябва да се направи, и тогава всичко ще бъде наред", изтъкна той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх