"Екзакта": Има скрит вот за Цветанов, Воля-НФСБ може да са изненада

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии, показва проучването

OFFNews 02 април 2021 в 14:31 16605 0

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии, коментират от "Екзакта рисърч груп" на базата на свое национално изследване, проведено в периода 23-29 март 2021 г. сред 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Проучването е независимо от външно финансиране и е проведено със собствени средства.

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 28.5 на сто сред твърдо решилите да гласуват към 29 март, "БСП за България" - 20 процента, "Има такъв народ" - 13 на сто, ДПС - 12.4 на сто. "Демократична България" - 6.7 на сто, ВМРО - 4.3 на сто, "Изправи се! Мутри вън!" /ИМВ/ - 4.3 процента.

Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и ИМВ, възможно е още една партия да атакува четирипроцентната бариера в края на кампанията, посочват анализаторите. Те отбелязват, че броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент, зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

ПК "Воля-НФСБ" е новосформирана коалиция, макар и с добре познати лидери. В рамките на кампанията регистрираме покачване на подкрепата към тази формация. Ако подобна тенденция се запази до деня на вота, коалицията има шансове за добро представяне, коментират от "Екзакта".

Според тях изненада може да поднесат и "Републиканци за България", които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот, уточняват социолозите.

"Възраждане", АБВ, КОД и "Атака" получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над един процент.
Анализаторите отбелязват, че е коректно мандати да се изчисляват след като има яснота по това колко партии влизат в 45-ия състав на българския парламент.

Данните на "Екзакта" от началото на март до момента показват, че интензивното разпространение на COVID-19 у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2 600 000 и 2 800 000 души.

Очевидно на тези избори ще регистрираме някакво съотнасяне между страховите нагласи, породени от COVID-19, протестните нагласи, поддържани от лятото на 2020 г. насам, и нагласите в подкрепата за статуквото, коментират анализаторите и допълват, че COVID-19 е фактор в изборната надпревара, който ще остави в пасивна позиция немалко хора с иначе разнообразни политически симпатии и активна гражданска позиция.

В настоящото изследване се регистрира дял на твърдо решилите да гласуват, който е близък до 45 на сто. До деня на вота "Екзакта" очаква известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за ИТН и задържане на електоралните дялове на БСП и ДБ.

"Екзакта Рисърч Груп" провежда своите национални проучвания на територията на България, поради което данните ни не включват вота извън страната, уточняват от агенцията.

Визитка на изследването:

Резултати от национално изследване на Екзакта Рисърч Груп, проведено в периода 23-29 март 2021 г.
Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%. Съгласно изискванията на Изборния кодекс, всяка медия, която използва данни от настоящото проучване е длъжна да съобщава информацията от това каре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови