Два месеца война: цели и резултати на Путин. И после?

Юрий Бутусов 27 април 2022 в 19:01 8166 11

Снимка Facebook / Юрій Бутусов

Юрий Бутусов

Победата във една война се определя от стратегията, нека да разгледаме стратегията на Руската федерация след два месеца война:

1. Обсада на главните административни центрове – Киев и Харков, дезорганизация на управлението на страната и принуждаване към капитулацията на ръководството на Украйна.

Резултат: целите не са постигнати, капитулацията е невъзможна, ръководството на Украйна продължава войната, Киев и Харков се отбраняват надеждно.

2. Срив на мобилизационното разгръщане на Украйна чрез дълбока офанзива на територията на 11 области.

Резултат: целите не са постигнати, Украйна продължава мобилизацията.

3. Прекъсване на стратегическите магистрали на Украйна западно от Киев и северно от Кривой рог, за да се попречи на страните от НАТО да окажат каквато и да е поддръжка и доставки.

Резултат: целите не са постигнати, Украйна защити комуникациите си, НАТО увеличава военната си подкрепа.

4. Превземането на украинските пристанища от Черноморския и Азовския регион, създаването на коридор от Руската федерация до Приднестровието.

Резултат: целите са частично постигнати - Азовско море беше превзето, но районите на Николаев и Одеса са здраво защитени и главните морски пристанища се отбраняват надеждно.

5. Подкопаване на икономиката и деморализиране на обществото за да се откаже от организирана съпротива.

Резултат: целите не са постигнати, икономиката получи Западната подкрепа, обществото се сплоти за война до победа, всички политически сили са насочени към борба с врага.

6. Срив на отбранителната система, унищожаване на военната инфраструктура.

Резултат: целите не са постигнати, отбранителните сили започнаха да получават мощна военна помощ от страните от НАТО и значително повишиха бойните си способности. Русия е загубила повече от 3200 единици военно оборудване, документално потвърдени, и не може да компенсира тези загуби.

7. Превземане на Донецка и Луганска области.

Резултат: целите не са постигнати, два месеца по-късно Украйна отбранява значителни територии в Донбас и много големи градове.

Какво следва?

1. Стратегически Путин не успя да постигне напълно нито една от целите, които си беше поставил.

2. Русия се въвлече ви изтощителна война срещу Украйна, подкрепяна от всички страни от НАТО и повечето страни по света, които разполагат с десетки пъти по-големи ресурси.

3. Превземането на Мариупол няма да измени по никакъв начин стратегическата позиция на Русия и само ще доведе до по-твърда съпротива, ще принуди Украйна да се откаже от компромиси.

4. Технологичното превъзходство във войната след доставките на Запада постепенно ще премине на страната на Украйна, което ще доведе до тежки загуби на Руската федерация и загуба на способността на руската армия да задържи окупираните територии.

5. За да продължи войната, Путин ще трябва да извърши частична мобилизация, която ще нанесе огромни щети на руската икономика и ще деморализира руското общество.

6. Украйна взе стратегическата инициатива във войната. Русия е способна на отделни тактически успехи, но не неспособна да постигне нито една от първоначалните си цели.

7. Стратегията на Путин се провали и няма никакави шансове за падането на Украйна. Продължаването, сроковете и цената на войната зависят от способността на Украйна грамотно да планира използването на наличните материални и човешки ресурси, както и от мащабите на привличане от чужбина на оръжейни ресурси и професионални военни кадри.

Текстът е от фейсбук профила на известният украински публицист Юрий Бутусов. 

Превод Красимир Крумов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

11

Mateevk

28.04 2022 в 11:22

До капитулацията на Русия е далече, но тук става въпрос за провал на една военна аватюра, който може да доведе и до капитулация в крайна сметка, дори само и икономическа.

-5502

10

Разумен

28.04 2022 в 07:41

@AntiZ а ти вероятно си на трол на заплата, няма статия свързана без твой неадекватен коментар забелязах. Как плащат на коментар или на брой думи?

-5502

9

Разумен

28.04 2022 в 07:39

@ Мерс Войната е Русия - НАТО до последния украинец. Но нека праща вЕвропа все повече нацисти - наемници, в Украйна земя достатъчно да ги копаят

10298

8

AntiZ

27.04 2022 в 22:21

@alfakentavur, тоя льольо разумния, е от квотата на президента, да знаеш! И откровено е полезен идиот а не трол. Троловете в този сайт са 10. Може да е един с 10 профила. С копейки, братче, трудно се преживява в Европейския съюз. Направо да ги ожалиш.

210

7

Merc

27.04 2022 в 21:30

Въпрос към един НЕразумен :
Как така , според МО на РФ най мощната армия в света,заплашваща да превърне НАТО в радиоктивна пепел и да достигне Париж,армия при вида на която се побъркват екипажите на американските есминци,армия , въоръжена с най съвременни и безаналогови оръжия , вече два месеца не може да победи банда нацисти - наркомани , стрелящи по своите.
Слушам внимателно !

2073

6

Johnny B Goode

27.04 2022 в 20:56

Вият на умрело тролчетата, скоро спират копейките.
Последно заработване.
Кеф, кеф...

2550

5

alfakentavur

27.04 2022 в 20:48

"Разумният" се регистрирал днес. Личи си, че един от около тримата познати путлерови тролчета.

10298

4

AntiZ

27.04 2022 в 20:34

Я, един разумен полезен идиот! Кое ти е разумното, бе? Чука или сърпа в главата? Нещо се притесни ли? Кое не е вярно? Единствено е пропуснал да заключи, че този кенеф РФ е пошла на**й, ама то се разбира от предишния текст. Разбира се от тези, които имат мозък в главата а не сърпове и чукове.

-5502

3

Разумен

27.04 2022 в 20:30

на на укро нацистите със сигурно не им е до смях, особено на плъховете в завода - Азов

11720

2

alenaa

27.04 2022 в 20:28

На няколко хиляди оркски майки не им е забавно и смешно.