Анексиране на Приднестровието е стъпка към европейска война, която Русия ще загуби

Андрей Зубов 27 април 2022 в 18:35 8627 2

Снимка Mark Nakoykher, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Андрей Зубов

В Приднестровието имаше стрелба и експлозии. Сградата на КГБ е обстрелвана, мощни ретранслатори са взривени. Хиляди приднестровци бягат в Молдова, а стотици - в Украйна. И все пак цялото население на непризнатата държава е по-малко от половин милион души. Какво се случи? Украйна обвинява Русия за бомбардировките, Русия обвинява Украйна, а молдовският президент Мая Санду говори за "вътрешни размирици" в самопровъзгласилия се анклав Приднестровска молдовска република (ПМР).

Днес руските ракети разрушават единствения железопътен и шосеен мост през устието на Днестър, който свързва дунавската част на Одеска област - малък регион с историческите градове Измаил, Килия, Болград и Аккерман (Белгород Днестровски) със самата Одеса. Това е южната част на старата Бесарабска област, предадена на Украйна след анексирането на Бесарабия от Румъния през 1940 г. от Сталин.

Как могат да бъдат свързани тези странни факти? Според мен Русия планира десант между устията на Днестър и Дунав. Още повече, че Змийският остров, превзет през първите дни на войната, е удобен плацдарм, съвсем близо до този район на Украйна. Завладявайки района на Аккерман-Измаил, руските войски ще бъдат на крачка от Одеса от запад и така ще улеснят нападението на този прекрасен град от изток - от Николаев. Взривените мостове ще попречат на украинските войски да се притекат на помощ на защитниците на Белгород и Измаил. Населението там е многоезично - украинци, молдовци, гагаузи и българи. Ами ако те подкрепят "освободителите"?

Но има и друго нещо, което е още по-важно. Районът на Аккерман-Измаил е на една ръка разстояние до Приднестровието, трябва само за да се форсира самият Днестър. А Приднестровието иска да се присъедини към Руската федерация от 2014 г. и половината от жителите му вече имат руски паспорти. Приднестровието открито изпитва носталгия по съветските времена и има знаме със сърп и чук. Освен това в Приднестровието има огромни военни складове от съветската епоха в Кобасна, които се охраняват от 1500-2000 руски "миротворци". И накрая, ако Приднестровието бъде окупирано от руската армия, това ще бъде нов югозападен фронт срещу Украйна.

Може би руските военни се опасяват, че украинците ще завладеят боеприпасите на Кобасна, въпреки че в сегашния контекст е почти невероятно те да нарушат молдовския суверенитет. В крайна сметка ПМР е част от Молдова и никой в света не признава нейната независимост от Кишинев, дори Руската федерация. Така че всеки, който нахлуе на територията на ПМР, ще нахлуе на територията на молдовската държава. Русия вече е признала ДНР и ЛНР, защо да не признае и ПМР? Съществува прецедент. Бомбардировките в ПМР са добър претекст да се "защитят" живота и имуществото на руските граждани и военните складове. Кишинев вероятно ще обяви това за акт на агресия и ще потърси помощ от Румъния и НАТО.

Перспективата за анексиране на Приднестровието и откриване на "втори фронт" в Западна Украйна може би кара руските генерали и политици да губят разсъдъка си. Не дай Боже, да бъркам. Само че това е още една стъпка към голяма европейска война, в която сегашната Русия никога няма да бъде победител.

Анализът е публикуван във фейсбук профила на автора Андрей Зубов. До 2014 г. той е професорът в катедрата по философия на МГИМО (Московския държавен университет за международни отношения), но е уволнен заради антивоенна статия във в. "Ведомости" в която сравни Путин с Хитлер.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

2

Разумен

28.04 2022 в 07:45

Такива опорки ли са спуснали на троловете вече?!

10298

1

AntiZ

27.04 2022 в 18:54

Пълна национализация на всички имоти на РФ (апартаменти, вили)в България преди да са тръгнали да ги "спасяват"!Мутрофанова да бъде изгонена незабавно!