OffNews.bg

Фенове нападнаха ПСА и палатките пред него с димки, счупиха плочата на МОЧА

Нападение над паметника на съветската армия е извършено тази нощ. Млади мъже счупиха с чук плочата на известния като МОЧА - Монумент на Окупационната Червена Армия, и атакуваха с димки и палатковия лагер, който Левицата обособи там, за да пази ПСА.  

"Дойдоха около 20-30 човека от агитката на 'Левски", повечето с маски, извадиха спрейове, боксове, чук, с който започнаха да чупят надписа, започнаха да хвърлят запалителни елементи- димки, факли по нас... и аз не разбрах точно. Всичко стана за минута - две. Успях да снимам само края", пише във фейсбук Геновева Кръстева. 

В разпространените кадри се чува женски глас, който вика "Не палатките, момчета! Викнете подкрепление". Мая Манолова и Румен Петков дойдоха на мястото. 

Снимка: БГНЕС

Нападение над паметника посред нощ. Бити хора, жена, пръскана със спрей, разбити плочи с чук, обяви Манолова във фейсбук. Тя обвини Йорданка Фандъкова, Трайчо Трайков и Васил Терзиев, че са подстрекатели на шпицкомандато, поругала паметника. 

Четирима души са задържани след извършено нападение срещу палатковия лагер, съобщават от МВР.

Вчера от Областната управа на София обявиха, че Планът за безопасност и здраве за демонтажа на паметника на съветската армия е изготвен и предаден за одобрение на компетентните органи на Столичната община, което е изискване за демонтирането му. Областният управител Вяра Тодева уверява, че "въпросът за преместване на скулптурните фигури и барелефи се придвижва по възможно най-ускорения законов път". 

Ден по-рано кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков заяви, че ПСА е опасен и около него трябва да се постави строителна ограда. 

Решението ПСА да се премести в музей бе взето от Столичния общински съвет през март. Преди половин месец правителството на Николай Денков промени статута на паметника. От публична държавна собственост мемориалният комплекс в Княжеската градина става частна държавна. Управлението на този имот се предоставя на областния управител на София-град.