Quantcast

Бебе почина в "Пирогов" - страдало от сърце, лекували го от алергия

OFFNews Последна промяна на 12 август 2014 в 10:12 7286 6

От "Пирогов" отказват коментар с мотива, че тече разследване по случая.

На 8 август в "Пирогов" е починало 9-месечно момченце. Причината за смъртта се изяснява. От спешния център отказват коментар с мотива, че тече разследване, съобщи БГНЕС.

В издадената на 11 август епикриза не е посочена причината за смъртта на бебето. На семейството на Сашко е съобщено, че повече подробности ще научат след около месец.

Детето е прието на 1 август със значителен отток на областта на гръдния кош и съмнение за скъсване на мускула на ръката.

"В четвъртък (31 юли - бел. ред.) разбрах, че Сашо го боли ръката и забелязах, че не иска да се обърне на лявата си страна. Помислих, че е изкълчена и затова се обърнах към ортопеда д-р Митко Циканделов в Петрич", разказва майката на бебето Евангелица Иванова.

В петричката болница са направени рентгенови снимки на бебето. След като лекарят установява, че няма счупване, връзва ръката на детето с бинт и моли семейството да дойде отново на следващия ден.

"Отидохме си на село, но детето продължи да плаче. Затова се върнахме в болницата още през нощта. В спешното отделение дежурният лекар ни помоли да изчакаме до сутринта, както ни е казал лекуващият лекар", обясни майката.

Когато на сутринта д-р Циканделов вижда подутината, придружава майката и бебето до столичната болница "Пирогов". 

В детската травматология на "Пирогов" също потвърждават, че няма счупване и установяват, че подутината в гръдния кош на бебето е от ухапване от комар. Д-р Николай Узунов предписва противоалергенни лекарства, а след това майката и бебето са отпратени.

"Докато чаках на пейката пред болницата до полунощ, тъй като трябваше да дойдат да ме вземат, бебето продължаваше да плаче. Една медицинска сестра излезе от кабинета и ме извика да прегледат отново детето", разказва майката.

Специалистите от втората смяна виждат подутината, решават да премерят температурата на детето. Термометърът показва 39 градуса. Майката и бебето са приети в "Пирогов". Там за близо едноседмичния им престой лекуват Сашо от ухапване от комар и алергия. Правият му компреси с йод и му дават антибиотици. Детето започва да се възстановява и лекарите решават да го изпишат.

Фаталният момент настъпва в навечерието преди момченцето и майка му да си отидат вкъщи. Привечер Евангелица излиза навън и сяда на пейка с детето и друга жена, приета в болницата. Сашо повръща, а дежурната медицинска сестра изразява предположение, че е прехранен.

"Изведнъж, докато му давах вода и го люлеех, усетих остра болка, а бебето започна да скимти. Изплаших се от самия вик, взех го и помолих за лекар, който да го прегледа. Когато дойде, каза да преоблека бебето, за да го прегледа и докато сменях дрехите, усетих че ръката му е много твърда. Лекарката дойде отново и докато го преглеждаше, Сашо получи гърч. Тя го вдигна от леглото и започна да го тресе. След това го закара в съседната стая, а по-късно преместиха бебето в реанимацията. Вечерта когато се събудих, ме увериха, че е по-добре. Детето почина на 8 август, около 10 ч. Не се събуди от реанимацията", обясни Евангелица Иванова.

Според източници на БГНЕС от лечебното заведение аутопсията на 9-месечния Сашо е показала, че вероятната причина за смъртта му е миокардиопатия (увреждане на сърдечния мускул – бел. ред.) Детето е било с двустранно удебеляване на сърдечните камери, тежка анемия и вродено стеснение на аортата. Имало е и туморна формация.

Не става ясно дали това е установено в "Пирогов" и защо, ако 9-месечното бебе е страдало от сърдечно заболяване, е било лекувано против алергия.

Медицински експерти се съмняват и за наличието на тумор. Той не е открит при първия скенер, който е направен на детето, но се появява на втория. Вероятно причината е в това, че детето е направило гърч. При гърч малкият мозък се вклинява в големия и се получава деформация на черепа.

Друг проблем е, че полицията и следователите са били информирани за трагичния случай едва на 7-ия ден.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2014 в 09:36

Ehi, нека аз да съм идиотът и ако може с това да се изчерпи проблемът. Но ти по-добре обясни на майката и бащата на детето защо "повече подробности ще научат след около месец" и дали до тогава отговорните лица ще са в отпуск или болнични. Обясни им защо, няма "лекар", който да се изправи очи в очи срещу тях и да признае, че масата от тях са некадърни, че фактически(а не документално) никак НЕ СА НИСКОПЛАТЕНИ, че никога не свидетелстват срещу колега(та те всички се познават лично!). Обясни им, защо имат чувството за безнаказаност. Обясни им защо "бялата мафия" стана нарицателно сред болшинството, а не е непотвърдено и съмнително явление сред малцинството от народът. Обясни им, че мафията се уплаши от надигащото недоволство и си лобира точка в НПК, която изрично наказва с бързо производство нападение над "лекар"(не трябва ли за всички да е така)...

12.08 2014 в 21:32

iMarh, ти си идиот. Няма да ти обяснявам защо, защото си идиот и няма да разбереш...

12.08 2014 в 13:05

Като повечето кадърни лекари са в чужбина така ще е.
После само обаче некои мислител да не тръгне да умува - "Онея са що протестират".

12.08 2014 в 11:37

Ще има осъден лекар, когато заплатите им станат съразмерни с отговорността и годините обучение,когато започнат да плащат застраховки срещу лекарски грешки(защото и най-добрият лекар не е Господ) когато има отсяване на некадърните и взелите изпитите си с 3-ка от здравната система, когато има задължителни преквалификации ,изпити за поддържане на добро лекарско ниво, защото медицината е широкообхватна наука, която се развива непрекъснато и трябва цял живот да учиш,за да не изоставаш и забравяш и т.н. Тогава едва ще има осъдени лекари. И КОГАТО НЯКОЙ ПОЛИТИК ПОСМЕЕ ДА ЗАПОЧНЕ ТЕГАВАТА И МНОГО НЕПОПУЛЯРНА ЗА НЕГОВАТА ПАРТИЯ ЗДРАВНА РЕФОРМА.

12.08 2014 в 11:25

Чукни в Гугъл и ще видиш , че има най-малко 10 осъдени вече лекари само за миналата година !

12.08 2014 в 11:01

Кога най-накрая ще има ефективно осъден "лекар" за убийство по непредпазливост/немърливост (чл. 122 от НПК), който ще бива показван по новините всяка вечер за по 5 мин. от килията му, ей така за назидание сред колегите му.