Бебе почина в "Пирогов" - страдало от сърце, лекували го от алергия

OFFNews 12 август 2014 в 10:12 8774 6

От "Пирогов" отказват коментар с мотива, че тече разследване по случая.

На 8 август в "Пирогов" е починало 9-месечно момченце. Причината за смъртта се изяснява. От спешния център отказват коментар с мотива, че тече разследване, съобщи БГНЕС.

В издадената на 11 август епикриза не е посочена причината за смъртта на бебето. На семейството на Сашко е съобщено, че повече подробности ще научат след около месец.

Детето е прието на 1 август със значителен отток на областта на гръдния кош и съмнение за скъсване на мускула на ръката.

"В четвъртък (31 юли - бел. ред.) разбрах, че Сашо го боли ръката и забелязах, че не иска да се обърне на лявата си страна. Помислих, че е изкълчена и затова се обърнах към ортопеда д-р Митко Циканделов в Петрич", разказва майката на бебето Евангелица Иванова.

В петричката болница са направени рентгенови снимки на бебето. След като лекарят установява, че няма счупване, връзва ръката на детето с бинт и моли семейството да дойде отново на следващия ден.

"Отидохме си на село, но детето продължи да плаче. Затова се върнахме в болницата още през нощта. В спешното отделение дежурният лекар ни помоли да изчакаме до сутринта, както ни е казал лекуващият лекар", обясни майката.

Когато на сутринта д-р Циканделов вижда подутината, придружава майката и бебето до столичната болница "Пирогов". 

В детската травматология на "Пирогов" също потвърждават, че няма счупване и установяват, че подутината в гръдния кош на бебето е от ухапване от комар. Д-р Николай Узунов предписва противоалергенни лекарства, а след това майката и бебето са отпратени.

"Докато чаках на пейката пред болницата до полунощ, тъй като трябваше да дойдат да ме вземат, бебето продължаваше да плаче. Една медицинска сестра излезе от кабинета и ме извика да прегледат отново детето", разказва майката.

Специалистите от втората смяна виждат подутината, решават да премерят температурата на детето. Термометърът показва 39 градуса. Майката и бебето са приети в "Пирогов". Там за близо едноседмичния им престой лекуват Сашо от ухапване от комар и алергия. Правият му компреси с йод и му дават антибиотици. Детето започва да се възстановява и лекарите решават да го изпишат.

Фаталният момент настъпва в навечерието преди момченцето и майка му да си отидат вкъщи. Привечер Евангелица излиза навън и сяда на пейка с детето и друга жена, приета в болницата. Сашо повръща, а дежурната медицинска сестра изразява предположение, че е прехранен.

"Изведнъж, докато му давах вода и го люлеех, усетих остра болка, а бебето започна да скимти. Изплаших се от самия вик, взех го и помолих за лекар, който да го прегледа. Когато дойде, каза да преоблека бебето, за да го прегледа и докато сменях дрехите, усетих че ръката му е много твърда. Лекарката дойде отново и докато го преглеждаше, Сашо получи гърч. Тя го вдигна от леглото и започна да го тресе. След това го закара в съседната стая, а по-късно преместиха бебето в реанимацията. Вечерта когато се събудих, ме увериха, че е по-добре. Детето почина на 8 август, около 10 ч. Не се събуди от реанимацията", обясни Евангелица Иванова.

Според източници на БГНЕС от лечебното заведение аутопсията на 9-месечния Сашо е показала, че вероятната причина за смъртта му е миокардиопатия (увреждане на сърдечния мускул – бел. ред.) Детето е било с двустранно удебеляване на сърдечните камери, тежка анемия и вродено стеснение на аортата. Имало е и туморна формация.

Не става ясно дали това е установено в "Пирогов" и защо, ако 9-месечното бебе е страдало от сърдечно заболяване, е било лекувано против алергия.

Медицински експерти се съмняват и за наличието на тумор. Той не е открит при първия скенер, който е направен на детето, но се появява на втория. Вероятно причината е в това, че детето е направило гърч. При гърч малкият мозък се вклинява в големия и се получава деформация на черепа.

Друг проблем е, че полицията и следователите са били информирани за трагичния случай едва на 7-ия ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови