100 000 лева обезщетение за трима лекари, оправдани за смъртта на бебе

OFFNews 28 юни 2014 в 17:47 9532 0

100 000 лева обезщетение за лекари, оправдани за смъртта на бебе

Прокуратурата ще изплати общо 100 000 лева обезщетение за нанесени морални вреди на трима лекари, оправдани за смъртта на 5-месечно бебе в Пазарджик.

Това реши Върховният касационен съд, съобщи „24 часа“.

ВКС присъди обезщетение от по 40 000 лева на педиатрите д-р Таня Данева и д-р Георги Павлов и 20 000 лева за д-р Петьо Хаджийски.

Прокуратурата повдига обвинения на тримата лекари за смъртта на 5-месечната Мария. Обвиненията са за убийство поради немарливост. Процесът срещу лекарите започва през 2009 г., а една година по-късно те са оправдани от Окръжния съд в Пазарджик.

5-месечната Мария е приета в болница „Здраве“ в Пазарджик на 19 март 2007 година. Детето е докарано в болницата от пазарджишкото село Огняново.

Мария е първото дете на Стойо Ангелов и Нонка Янкова. Момиченцето е прието в болницата по препоръка на педиатър с диагноза бронхопневмония.

По това време д-р Таня Данева е началник на детското отделение на болницата. Д-р Павлов и д-р Хаджийски пък са редови ординатори.

На бебето са направени необходимите изследвания и започва лечение с антибиотици, като към това се добавят и физиологичен серум и глюкоза. 

Състоянието на момиченцето обаче продължава да се влошава и два дни по-късно е направена консултация със специалист по уши, нос и гърло.

Специалистът констатира катарален отит в дясното ухо, възпаление на средното ухо и увеличени сливици.
Три дни след приемането си в болницата 5-месечната Мария има висока температура и постоянно повръща. Д-р Данева преглежда бебето и забелязва обрив по краченцата на детето.

Лекарите приемат, че обривите са причинени от ухапвания от бълхи. Ден по-късно обаче обривите се увеличават, а през нощта детето започва да се задушава и крайниците му изстиват.

Дежурният лекар д-р Баздигян обдишва момиченцето с кислород и установява, че пулсът му е 170 удара в минута. Д-р Баздигян се свързва с началника на отделението и е взето решение Мария да бъде преместена в интензивното отделение на областната болница.

Бебето е прието в болницата и започва незабавна реанимация. Направени са допълнителни изследвания, които показват, че детето е болно от менингит.

Мария умира на 23 март сутринта. Аутопсията показва, че бебето е починало от вирусна инфекция, усложнена от бактериална инвазия, довели до развитието на гноен отит и менингит.

Прокурор Попова, повдигнала обвиненията срещу тримата лекари, и до днес е убедена, че те са виновни за смъртта на 5-месечната Мария.

Отново бих внесла обвиненията срещу тримата лекари и бих се борила за осъдителни присъди. Потресена съм от този случай и съм убедена, че бях права да повдигна обвиненията, посочи Попова.

В момента никой от тримата лекари не работи в пазарджишката болница „Здраве“. Д-р Таня Данева е завеждащ детското отделение на частна болница в Пловдив. Д-р Георги Павлов работи във Второ отделение на МБАЛ Пазарджик, а д-р Петьо Хаджийски се е насочил към гастроентерологията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови