Уникална операция в „Пирогов“ спаси живота на едномесечно бебе

OFFNews 22 май 2014 в 12:53 7655 1

Уникална операция в „Пирогов“ спаси живота на едномесечно бебе

Лекарите в „Пирогов“ извършиха уникална безкръвна операция, с която спасиха живота на едномесечно бебе, съобщиха от лечебното заведение.

Малкият Кубрат се ражда на 12 април в Павликени, където живее семейството му. Той е изписан от болницата в добро здраве. Четири дни по-късно обаче той вече не може да приема храна, тъй като повръща всичко, което му дават. Започва да отслабва и да линее. 

Синът ми се роди 3900 грама, а теглото му спадна на 3600 грама, разказва 22-годишната майка на момченцето Марина Милянкова пред „Труд“.

Родителите на бебето започват да го водят при различни лекари – първо във Велико Търново, а след това стигат и до София.

Доц. Христо Шивачев от „Пирогов“ открива, че момченцето има задебеляване на пилорния мускул, който се намира на изхода на стомаха, което пречи съдържимото в стомаха да премине към червата. По думите му именно това е причината децата с подобен проблем да не могат да се хранят и да повръщат.

Доц. Шивачев извършва уникалната за България лапароскопска операция на 14 май, два дни след като Кубрат е приет за лечение в болницата. До този момент безкръвна операция не е правена на толкова малък пациент и с такава диагноза.

Операцията преминава добре и бебето вече се храни нормално.

Задачата му оттук нататък е само да качва килограми. Няма да забравя как след операцията му давахме по 15 г мляко. Сега вече може да поема 40 г, разказва Марина Милянкова.

Безкръвната операция има много предимства. Тя оставя малка травма, имаме по-добра визуализация на болната зона и пациентът се възстановява много по-бързо, посочи доц. Шивачев.

За съжаление, консумативите за безкръвните операции не се поемат от Здравната каса, както е в останалите страни от ЕС. Необходимите за операцията средства са около 400 лева, а в „Пирогов“ всяка година се оперират над 150 деца, допълни лекарят.

Едномесечният Кубрат ще бъде изписан от болницата в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!