Принц Хари заклейми расизма на церемония за наградите 'Даяна'

OFFNews 02 юли 2020 в 14:08 2516 0

Британският принц Хари подчерта необходимостта от борба с институционалния расизъм в реч, която записа и бе излъчена на церемонията за наградите "Даяна", учредени в памет на майка му и в подкрепа на талантливи младежи, съобщи Асошиейтед прес.

Във видеообръщение, показано по време на виртуалната церемония, херцогът на Съсекс каза, че "институционалният расизъм няма място в обществата ни, но все още е ендемичен".

"Съпругата ми каза неотдавна, че нашето поколение и тези преди нас не сме направили достатъчно, за да поправим грешите от миналото. Аз също съжалявам, че не сме направили света такъв, какъвто го заслужавате", каза принц Хари.

Речта съвпадна с 59-ата година от рождението на принцеса Даяна, майката на принц Хари, която почина в автомобилна катастрофа през 1997 г., когато Хари бе на 12 г.

Херцогът на Съсекс почете младите хора, отличени на церемонията, за работата им срещу расизма и несправедливостите и каза, че вижда в тях "най-голямата надежда" на фона на разделението и гнева по света.

През 2016 г. Хари обвини медиите, че тормозят Меган, тогавашната му приятелка и вече съпруга, като специално критикува "расисткия подтекст" в някои публикации. Майката на Меган е чернокожа, а баща й е бял.

Миналия месец Меган говори пред учениците от гимназията в Лос Анджелис, където е учила, по повод на убийството при арест на чернокожия Джордж Флойд в Минесота.

Хари и Меган сега живеят в Лос Анджелис със сина си Арчи, след като се оттеглиха като високопоставени членове на британското кралско семейство в края на март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови