10 малко известни факта за принцеса Даяна

OFFNews 31 август 2018 в 12:20 15214 0

Снимка Aрхив на кралското семейство

Днес се навършват 21 години от смъртта на най-обичаната принцеса на Великобритания - Даяна. 

Припомняме 10 слабо известни факта за лейди Ди. 

1. Принцеса Даяна е погребана на остров. Гробът  е намира в средата на езеро в семейното имение в Алторп. Сестрата на принцесата искала да се увери, че останките ѝ са на недостъпно за папараците място.

2. Воалът на сватбената ѝ рокля е най-дългият в кралската история. Той е направен от 45 метра мрежест плат. Самата рокля се състои от 30 метра тюл, 8 метра коприна, пайети, бродерия и 10 000 перли. Заради размера ѝ принцесата е трябвало да се упражнява да я носи. 

3. Даяна е била слаба ученичка. До 9-годишна възраст тя е била обучавана у дома. Записват я училище "Уест Хийт", но се проваля на два изпита и напуска учебното заведение на 16 години. Баща ѝ я записва в шведско училище, където завършва образованието си.

4. Сестра ѝ е излизала първа с принц Чарлз. Принцеса Даяна се запознава с принца, когато е едва на 16 години. По това време той и сестрата ѝ Сара били двойка.

5. Принцеса Даяна избира да се откаже от царската сватбена клетва, в която да обещае, че ще се подчинява на принц Чарлз. През 2011 година принц Уилям и Кейт Мидълтън последваха примера ѝ.

6. Кралската особа продава на търг 75 свои рокли с цел благотворителност. Събитието се провежда в Ню Йорк и присъстват над 1000 известни личности. Тя събира 5,76 милиона долара и ги дарява за изследвания срещу рака на гърдата. 

7. Даяна избира пръстена си от каталог. Принцесата отказва да носи поръчков пръстен и избира такъв от каталог. Това превръща бижуто в едно от най-разпознаваемите в света. Пръстенът съдържа 12-каратов сапфир, поставен в бяло злато.

8. Мечтата ѝ била да стане балерина. Даяна не успяла да се реализира заради високия си ръст - 1,77 метра. 

9. Принцеса Даяна работи на няколко места преди да стане кралска особа. След като се прибира от Швеция, тя работи като прислужница, детегледачка и учителка в детска градина.

10. Бабата на Даяна, лейди Фермой, урежда брака ѝ с принц Чарлз. Тя била придворна дама и близка приятелка на кралица Елизабет II и мнозина смятат, че двете уредили брака на внуците си. По-късно тези слухове sа опровергани.

На 31 август 1997 Даяна загива при автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с Доди ал Файед и техния шофьор Анри Пол. По повод годишнината от трагичния инцидент миналата година бе преиздадена книгата „Даяна: Нейната история, с нейните думи“, в която писателят Андрю Мортън събира записаните ѝ мисли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови