Тестват експериментално лекарство срещу заекване

OFFNews 02 септември 2019 в 17:00 3103 0

Снимка Pixabay

Учените от Калифорнийския университет в Ривърсайд, САЩ, са провели тестване на препарат против заекване. Ефективността му се оценявала върху 9 пациенти, съобщава Science Daily.

Доброволците били с различна степен на заекване, но след осемседмичен прием на препарата всички са имали подобрение – увеличила се скоростта на речта им, започнали да четат по-бързо, периодите на заекване намалели.

Авторите на изследването уточняват, че двама от пациентите, с тежки симптоми, са имали по-скромни резултати. Не са установени никакви сериозни странични ефекти, нито един от пациентите не е прекратил лечението си и не е имало сигнали, които да съобщават за съпътстващи разстройства.

Препаратът е насочен към блокирането на D1 рецепторите на допамина. Изследвания са установили, че повишаването на неговата активност има важна роля за поява на заекването.

В следващия етап на изпитанията ще вземат участие 100 души. Ако ефективността му се потвърди, препаратът ще бъде признат за първото в света лекарство против заекване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews