САЩ спират ваксинацията с Johnson and Johnson във всички щати

OFFNews 13 април 2021 в 15:55 2882 0

Щатските федерални здравни агенции препоръчаха днес временно спиране на употребата на ваксината на Johnson & Johnson срещu COVID-19. Препаратът, който се поставя само в една доза е довел до рязко развитие на заболяване, включително и тромбози при шестима ваксинирани.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ ще проведат консултативна среща в сряда за да разгледат случаите.

И шестимата пациенти са жени на възраст между 18 и 48 г. Една от тях е починала, а друга е хоспитализирана в критично състояние, съобщи "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на официални лица.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Агенцията по храните и лекарствата заявиха в съвместно изявление, че нежеланите реакции изглежда са изключително редки в момента.

Към 12 април в САЩ са приложени над 6,8 милиона дози от ваксината на Johnson & Johnson.

Решението доведе до спад с 3% в дяловете на компанията преди началото на работния ден днес.

Ходът от страна на американските регулатори идва по-малко от седмица, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че проверява рядка реакция на кръвни съсиреци, образувани при четирима души в САЩ след ваксинацията.

Миналата седмица щата Северна Каролина спря употребата на препарата след като при най-малко 26 души са се проявили странични реакции, сред които припадане. Съобщения за странични ефекти бяха получени и още от три щата Айова, Джорджия и Колорадо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews