В САЩ спряха ваксинациите с Johnson

OFFNews 09 април 2021 в 14:25 7971 0

Ваксинационни центрове в американския щат Северна Каролина заявиха, че са преустановили използването на ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson, след като при най-малко 26 души са се проявили странични реакции, сред които припадане, предаде Асошиейтед прес.

Четирима ваксинирани са били откарани в болница за допълнителни изследвания. Щатските и федералните здравни власти разследват случая.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че реакции като припадане не са рядкост след ваксинация, но въпреки това се запознават с докладите за странични реакции в Северна Каролина и още три щата.

Очаква се всички откарани в болница в щата да се възстановят, казаха представители на местните здравни власти.
Говорителката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Кристен Нордлунд заяви, че федералната агенция е информирана за страничните ефекти, които са се проявили при някои хора, на които е била поставена ваксината на Johnson & Johnson, в щатите Айова, Джорджия, Колорадо и Северна Каролина.

Страничните реакции включват замаяност и учестено дишане. Нордлунд изтъкна, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията работят заедно с представители на щатските и местните власти, за да преценят ситуацията. След направени тестове на ваксини федералната здравна агенция е стигнала до заключението, че няма причина за безпокойство.

"Ваксините срещу COVID-19 са сигурни и ефективни. При много хора не се проявяват странични ефекти след имунизация, но при някои хора се наблюдават болка, подуване на мястото на поставяне на ваксината, треска или главоболие. Обикновено, тези реакции не траят дълго и означават, че тялото изгражда защита", изтъкна Нордлунд.

Това е втората векторна ваксина след AstraZeneca, която бива спирана заради нежелани реакции. Препаратът на Johnson & Johnson се прилага в една доза и е четвъртият разрешен за употреба под условие от Европейската агенция по лекарствата. Първата доставка от ваксината на Johnson & Johnson у нас се очаква на 16 април. Предвиденото количество е 14 400 дози.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови