Проф. Начев: Не трябваше да се разхлабват мерките

Има район, в който заболелите са 900 на 100 000, това рядко се среща дори по света, каза кардиологът

OFFNews 17 март 2021 в 09:54 3421 0

Не трябваше да се разхлабват мерките, трябва да има баланс между икономическите и здравните интереси. В момента медицинската гледна точка трябва да е водеща. Когато цифрите говорят всички трябва да мълчат, иначе един ден ще ни питат защо сме допуснали да има толкова много жертви от COVID-19. Това каза по bTV проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", в коментар за епидемичната ситуация в страната.

Той каза още, че сега много бързо са достигнати нивата на заболяемост от октомври, което доказва, че вирусът е станал по-заразен. Освен в Спешна помощ, напрежение има и в болниците, призна кардиологът. 

"75% от капацитета на лечебните заведения е зает с ковид болни, ние разкриваме нови интензивни легла, вероятно ще се наложи някои болници да станат само за COVID-19, каза професорът.

По думите му сериозен фактор за разпространението е и неспазването на мерките. Той даде пример с Гърция, където ако те видят на площада да носиш маската си под носа, веднага те глобяват 300 евро. Трябва да има нови ограничения, смъртността е висока, подчерта кардиологът и даде пример със Златица, Пирдоп, където заболяемостта е 900 на 100 000.

"Това го има на малко места по света", каза Начев, който отбеляза и високото разпространение на инфекцията в София.

"Аз например не съм уморен от пандемията", каза професорът по повод умората на хората от непрекъснатите ограничения. - "Не знам защо хората са чак толкова уморени. Може би всяка вечер са ходели на ресторант и сега не могат. Не вярвам всяка седмица да са посещавали опера или театър", каза още Начев.

Децата стават по-рискова група, подчерта професорът и обясни:

"Имунната система, при постоянната среща с вируса, се изтощава и в един момент поддава, особено, ако вирусът е станал по-заразен, затова боледуват все по-млади хора и деца."

По-тежко е боледуването при британския щам, повече усложнения има на белия дроб и сърцето, каза още медикът.

"В началото се смяташе, че сърцето се засяга индиректно от инфекцията, но с течение на времето и мутациите започна директно да го уврежда и може да причини сърдечна недостатъчност, посочи кардиологът.

"Ще излезем от затегната примка когато над 75% от населението придобие имунитет", прогнозира проф. Генчо Начев.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови