Предлагат 5% ДДС за лекарствата от позитивния списък

OFFNews Последна промяна на 30 август 2021 в 13:51 278 0

Снимка Pixabay

Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в позитивния лекарствен списък. Това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на НЗОК или МЗ. 

Намаляването на данъка ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства. Например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 милиона лева повече. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС, посочват от МЗ.

България е сред страните с най-високо доплащане на медицинската помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства. Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване. Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си.

Намаляването на ставката на ДДС от 20 на 5% за лекарствата от Позитивния лекарствен списък ще позволи да се увеличи броят и вида на лекарства, които се предлагат безплатно или с намаление, което ще намали доплащането от болните.

Диференцираната ставка на ДДС върху лекарствата не е новост за страната. При създаването на НЗОК преди 20 години, имаше нулева ставка на ДДС върху лекарствата, заплащани с бюджета на касата.

Становището на Министерството на здравеопазването е прието и изпратено до Комисията по здравеопазване при 46-то Народно събрание във връзка с постъпил Законопроект за допълнение на Закона за данък върху добавената стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови