Няма достатъчно данни за ефикасността на ваксините срещу новите варианти на COVID-19

OFFNews 15 март 2021 в 16:18 1616 0

Засега няма достатъчно данни за влиянието на ваксините срещу COVID-19 при разновидностите на вируса на болестта. Това заявиха днес експерти пред комисията на Европейския парламент по околната среда, общественото здраве и сигурността на храните, предаде БТА.

В ЕС се наблюдават три опасни вирусни щама - британски, южноафрикански и бразилски, отчете Бруно Чанчо от Европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията. Той отбеляза, че британският щам, който е близо два пъти по-заразен от първоначалния вирус, е разпространен навсякъде в ЕС.

По неговите думи южноафриканският щам се наблюдава в 18 европейски страни и показва с 50 на сто по-висока вероятност от зараза. Той добави, че за тези два щама не е известно дали причиняват по-тежко заболяване. Чанчо допълни, че бразилският щам е открит в девет страни от ЕС и за него има данни, че е по-заразен и често предизвиква повторно заболяване при имунизираните.

Марко Кавалери от Европейската агенция по лекарствата посочи, че според първоначални и неизчерпателни данни ваксината на "Астра Зенека" не действа при южноафриканския щам. По неговите думи препаратът на "Пфайзер" вероятно действа срещу този щам, а ваксините на "Янсен" и "Новавакс" показват много добри резултати срещу тази разновидност на вируса.

Катрин О'Брайън от Световната здравна организация поясни, че някои от прилаганите вече ваксини не дават достатъчен отговор на някои от щамовете. По нейните думи данните засега са крайно недостатъчни. О'Брайън отбеляза, че по данни от Южна Африка ваксината на "Астра Зенека" е помогнала едва в 22 на сто от случаите, ваксината на "Янсен" - при 57 на сто от имунизираните, а за препаратите на "Модерна" и "Пфайзер" засега няма яснота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови