Лекарският съюз за отпадането на е-бележките: Промените не са консултирани с нас

OFFNews 29 януари 2024 в 11:42 712 1

кабинет

Снимка Pixabay

Реакция на Българския лекарски съюз

"За пореден път българските лекари се информират от медиите за подготвяни промени в сектора, без те да са обсъждани и консултирани със съсловната организация", твърдят от Българския лекарски съюз (БЛС) по повод обявеното намерение на здравното министерство медицинските бележки да отпаднат и отсъствията да се извиняват с амбулаторен лист.

И в този случай, ръководството на здравното министерство, в лицето на министъра - проф. Христо Хинков, ни уведоми от телевизионния екран, че се планира медицинските бележки, с които в момента се извиняват отсъствията на учениците да отпаднат. Нещо повече, заяви че БЛС е изразил принципната си подкрепа по готвената промяна, което не отговаря на истината, пишат от Съюза.

Разговори между съсловната организация и Министерство на здравеопазването по тази тема не са водени и Български лекарски съюз не е давал принципното си съгласие, подчертават от съсловната организация.

Според тях подобна промяна повдига множество въпроси.

Каква част от „чувствителната“ информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея? С каква промяна в нормативната уредба ще се въведе тази новост? В какви срокове се планира да се въведе промяната? Какво се случва с отсъствията на децата лекувани в болниците? Какво се случва с отсъствията на преглеждани в специализираната извънболнична помощ деца? Как ще се упражнява контролът? И не на последно място да очакваме ли скоро да отпаднат болничните листове?, питат от БЛС.

Необходимостта от регламент се наложи, след като лекари поискаха неочаквано високи цени за издаване на медицински бележки на учениците. Оказа се, че тарифата им варира от 0 до 57 лв.

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за безплатни медицински е-бележки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ОнаясМетлата

30.01 2024 в 08:43

Когато си с болно дете на ръце само искаш да ходиш и да обикаляш кабинетите в търсене на такъв с ниска такса са бележка за училище... Алтернативата не е да кажеш "родителите имат избор", а да се въведе законов таван за тези услуги.

Нямам избор. Не мога да извиня отстътвия по болест без бележка от лекар. Имам ограничен брой дни. Ако детето отстъпва повече от 40 дни в календарна година по болест, има комисия и пак може да се издаде бележка. Ако ми свършат 15те дни на учебна година, няма как да ги увелича. А ако не ги извиня, в един момент ще ми пратят социални...

Всичко това прави бележката задължителна, а не пожелателна и 57лв.(или каквато и да била цена) е пладнешки обир. Все едно да ти искат пари за въздуха... Не стига, че е мръсен, ами и нямаш избор, ако искаш да живееш.
 
X

Да помогнем на украинските деца!