Без медицинска бележка, МЗ предлага отсъствията да се извиняват с амбулаторен лист

OFFNews 29 януари 2024 в 07:23 2241 3

Медицинска бележка

Снимка Архив

Министерството на здравеопазването предлага да отпаднат медицинските бележки, с които в момента се извиняват отсъствията на учениците. Като документ за това да се използва амбулаторният лист, който се прави при преглед, съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по бТВ. 

„На последното заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката да отмени изцяло медицинските бележки за учениците и да се използва амбулаторният лист. Имаме принципното одобрение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време, така че медицинската бележка да отпадне въобще като документ, който допълва работата на общопрактикуващия лекар“, обясни министър Хинков.

Когато се прави един преглед, се дава амбулаторен лист за този преглед и този амбулаторен лист трябва да бъде приет от съответното учебно заведение за медицинска бележка, смята министърът. 

Необходимостта от регламент се наложи, след като лекари поискаха неочаквано високи цени за издаване на медицински бележки на учениците. Една от тях бе 57 лева

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за безплатни медицински е-бележки

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

ОнаясМетлата

30.01 2024 в 08:33

Не е ли по-лесно просто да впишат в закона, че тези бележки са безплатни?! Същото за бележките за контактност, картони, болнични за родителите и тн тъпотии.

Ако аз като родител не извиня отсъствията на детето с бележка от мен или с медицинска бележка, ще подадат сигнал срещу мен в социалните. Това прави тази бележка абсолютно нужна и лекарите, които слагат такса на нея го знаят. За това експлоатират родителите.

Има внедрена работеща система за е-бележки. С тази промяна тя ще трябва да бъде променена, което са още едни големи пари.

По-евтино е да се впише, че лекарите не могат да експлоатират детското здравеопазване.

14469

2

случайно прочетох

29.01 2024 в 12:38

Пак хартийки ще се разнасят!Защо? Не може ли по електронен път или с гълъб ще пробваме?

12182

1

sawall

29.01 2024 в 12:36

Тука има въпроси за конфиденциалността на пациента. Амбулаторният лист съдържа информация за диагнози и тн. Аз може да не искам учителят по физическо (или по литература или който и да е) да знае какво точно му има на детето ми, за какво им е тази информация? Трябва да знаят, че има медицински проблем и че не могат да са на училище, с (електронен) подпис от лекар.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика