Тарифа за медицинска бележка от 57 лв. Законно ли е?

OFFNews 17 януари 2024 в 13:50 1182 0

е-бележка

Снимка Скрийншот

Медицинска е-бележка

Цената на медицинската бележка варира от нула до 57 лв. Това обяви по БНР председателят на Сдужението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Високата цена за административен документ е регистрирана в София. Законно ли е? 

Тъй като лечебните заведения и общопрактикуващите лекари са регистрирани като търговци могат да определят своите цени не само на медицинските, а и на административните услуги, коментира по Нова телевизия адвокатът по медицинско право Мария Петрова и припомни, че подобни такси не са включени в пакета дейности, заплащани от НЗОК.

Тя уточни, че възрастта на пациента не е от значение, важно е цените да са поставени на видно място и пациентът или негов родител да вземе информирано решение дали да ползва услугите на съответния лекар.

20 лв. за издаване на медицинска бележка поиска столичен лекар

Хората не трябва да живеят в заблуда, че отиват просто за документ. При издаването на бележка има медицински процес. Дори майка да отиде да вземе бележка за дете, което отива на екскурзия, лекарят не може да я издаде без преглед и ако се налага - без изследвания, уточни адв. Петрова и подчерта, че цената е обвързана с обема на медицинската услуга.

Не, електронната извинителна бележка няма да е безплатна, но ще може да важи със задна дата

По думите ѝ в ЕС голяма част от тези административни услуги са включени в застрахователните пакети на пациентите и понякога също се налага да се доплаща. 

Искат отпадане на медицинската е-бележка

Според нея решението на проблема с цените на медицинските е-бележки е в повишаване на информираността на гражданите, които трябва да знаят, че имат алтернатива - т. е. че могат да избират при кого да отидат с подобен проблем, имайки предвид цените за този вид услуги.

Високите тарифи за медицински бележки предизвикаха реакцията и на председателя на комисията по здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Настоявам незабавно да се реши проблемът със заплащането на извинителните бележки за отсъствия в училище, издавани от личните лекари! Недопустимо е родители да плащат по 57 лева за издаване на такава бележка. Настоявам Министерство на здравеопазването заедно с Министерство на образованието и науката да си влязат в ролята и да намерят бързо решение на този проблем, който създадоха!, написа той в профила си във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика