Децата с редки болести ще получават безплатно лечение и след 18 г., решиха депутатите

OFFNews 10 април 2024 в 11:40 910 0

пленарна зала

Снимка БГНЕС

Пленарна зала

Лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след пълнолетие, решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за здравето.

Според вносителите (”Продължаваме промяната – Демократична България“) по този начин ще се гарантира достъпът до лечение и ще се осигури неговата непрекъснатост за тези пациенти, независимо от тяхната възраст. 

"Промените са наложителни"

По време на разискванията Георги Гьоков от „БСП за България“ каза, че недостатъчното познаване на редките болести е предпоставка за забавяне при поставяне на диагнозата и допускане на усложнения, както и, че има недостиг от лекари специалисти и немедицински терапевти с опит в тази област. Това води до риск от късно започнато или погрешно лечение, добави той, цитиран от БТА. По думите му действащите в момента разпоредби на Закона за здравето не предвиждат правна възможност за заплащане на лечението на пациентите с редки заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване след навършване на 18-годишна възраст. Гьоков заяви, че тези промени са наложителни.

Има списък с редките заболявания като не става дума човек да се разболее от рядък тип вирус или бактерии, каза Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ (ИТН). Той обясни, че огромната част от тези заболявания са генетични и за цял живот. По думите му е почти невъзможно човек, който страда от такъв тип заболявания да получи някакво подобрение през живота му и затова се нуждаят от специфично лечение. Смятам, че този закон е една добра първа стъпка за покриване на нуждите на тази пациентска група, добави Чорбанов.

Димо Дренчев от „Възраждане“ призова Министерството на здравеопазването и експертите, които се занимават с изработването на законите, свързани със здравеопазването да променят Закона за лекарствените средства така, че най-вече лекарствата за редките заболявания, които се разрешават за употреба в България, да минават през по-лесна процедура.

Той уточни, че целта е да са по-достъпни на пазара тези лекарства, които засягат един или двама души, за да може разходите на обществото да не са толкова високи. Осем милиона до края на годината не изглеждат нищо, но догодина ние ще натрупаме нови 12 млн. лв., после още, каза Дренчев и обясни, че в крайна сметка ще плащаме на компаниите, които са лицензирали някакво лекарство в целия свят, огромни суми за нещо, което не е толкова трудно да бъде произведено от нашата фармацевтична индустрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки