Далече сме от стаден имунитет срещу коронавируса

OFFNews Последна промяна на 29 май 2020 в 13:30 1184 0

Светът все още е далеч от придобиване на стаден имунитет срещу коронавируса, става ясно от нови проучвания, които показват какъв процент от хората имат антитела, пише "Ню Йорк таймс".

Новите изследвания, които включват тестване на по-голяма част от населението, показват едноцифрен процент на хората с антитела. Данните сочат, че светът все още е много далеч от придобиване на стаден имунитет. Прагът за придобиване на стаден имунитет при коронавируса все още не е ясен, но някои експерти вярват, че е над 60%.

Дори и в най-засегнатите градове по света изследванията разкриват, че по-голямата част от населението остава уязвимо.

Някои държави, предимно Швеция и за кратко Великобритания, експериментират с по-либерален подход в опитите за изграждане на имунитет на населението, но и на тези места процентът на хората с антитела не е повече от 7 до 17 на сто.

В Стокхолм само 7,3% от тестваните имат антитела, в Барселона - 7,1%, в китайския град Ухан - 10%, в Ню Йорк - 19,9% Лондон - 17,5%, Мадрид - 11,3% и Бостън - 9,9%.

Проучванията показват, че е малко вероятно светът да придобие стаден имунитет срещу вируса скоро, коментира Майкъл Мина, епидемиолог от "Харвард". Прагът при новото заболяване все още не е известен, но много епидемиолози вярват, че стадният имунитет ще бъде постигнат, когато между 60 и 80% от населението се зарази и създаде антитела. 

По-ниското ниво на имунитет на населението би могло да забави разпространението на коронавируса, но придобиването на стаден имунитет е точката, когато инфекциите е по-малко вероятно да се превърнат в големи огнища на зараза, пише изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови