Антителата срещу южноафриканския щам пазят от зараза с други варианти

OFFNews 03 март 2021 в 17:37 3323 0

Изследване в Южна Африка установи, че антителата срещу доминиращия в страната вариант на коронавируса предотвратява заразата с други разновидности, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Резултатите от експериментите в лабораторни условия дават надежда, че ваксини срещу COVID-19 на базата на варианта 501Y.V2, идентифициран в страната в края на миналата година, могат да защитават срещу множество други разновидности на новия коронавирус, които циркулират по света.

"Изследвахме плазма от хора, заразени при последната вълна с варианта 501Y.V2, и я използвахме срещу вируса от първата вълна. Така установихме, че тя може да неутрализира и други варианти на коронавируса", каза Алекс Сигал от Африканския здравен изследователски институт.

Според него ваксините, създадени при отчитане на варианта, може да защитават и срещу другите разновидности на вируса, "така добивате представа как може да бъде решен този проблем с вариантите".

Салим Абдул Карим, главен съветник на правителството за COVID-19, каза, че големите производители на ваксини като "Пфайзер", "Астра Зенека" и "Джонсън енд Джонсън" вече разработват ваксини въз основа на южноафриканската разновидност. "Модерна" вече е адаптирала своята ваксина и ще я подложи на клинични тестове върху хора, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови