Ангелов: Масовото ваксиниране с препарата на Астра Зенека може да се поднови идния четвъртък

В сряда се очаква да излязат пробите на починалата жена от Пловдив

OFFNews 13 март 2021 в 16:41 5295 0

Снимка БГНЕС

Има вероятност спряната временно масовата ваксинация с препарата на "Астра Зенека" да бъде възобновена в четвъртък идната седмица, заяви здравният министър Костадин Ангелов в Гоце Делчев. 

"Докато не излязат пробите на починалата жена в Пловдив, ще задържим този процес, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред. Ако до сряда излязат всички резултати, може в четвъртък да възстановим ваксинационния процес", посочи той.

Ангелов обяви, че засега у нас няма доказан случай на заразен с африканските щамове на коронавирус. Наложеното от тази нощ изискване за задължителна десетдневна карантина на пристигащите от Африка в България здравният министър аргументира с опасността от южноафриканския и нигерийския щам, които могат да покажат резистентност към ваксините.

Ангелов успокои всички ваксинирани с "Астра Зенека" и наблегна на факта, че тя е най-близка до противогрипната ваксини и десетки милиони са направените имунизации. 

Заявилите желание в електронния регистър да бъдат имунизирани ще бъдат записани служебно и информирани своевременно, бе категоричен министърът.

Според него ограничителните мерки на локално ниво засега работят и министерството ще се намеси, когато това е необходимо. Има тенденция на ръст на заразените с коронавирус неваксинирани медици, посочи още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews