Ще забранят ли спанака на спортистите?

OFFNews 05 юли 2019 в 17:10 3520 0

Снимка Pixabay

Известно е, че спанакът съдържа екдистерон, съединение, което се използва като добавка за стимулиране на мускулите, още от 80-те години на миналия век. В ефективността на екдистерона са се съмнявали много учени, действието му се изследва и до днес.

Проведен наскоро експеримент, резултатите от който бяха публикувани в научното списание Archives of Toxicology, доказва, че съединението все пак „работи“. В изследването са участвали 46 доброволци. В продължение на 10 седмици, те тренирали по една и съща схема. Участниците били разделени на три групи – едните не приемали нищо, другите получавали плацебо, а третата група приемала хранителни добавки с екдистерон.

Според ръководителя на изследването Мария Кристина Пар от Фармацевтичния институт на Свободния берлински университет, учените са установили положително влияние на "спаначения" компонент върху образуването на мускулна маса. Хората, които са приемали екдистерон, са натрупали 2 кг мускулна маса за 10-те седмици на експеримента. Чувствително се е повишила и издръжливостта им.

„Ние ще препоръчаме на Световната антидопингова агенция да включи това съединение в допинг-листата и да се следи употребата му, защото екдистеронът наистина може да подобри спортните резултати“, заяви Мария Пар.

Това, че спанакът е природен анабол, е отдавна известно на хората, които спортуват активно. Благодарение на съдържанието на екдистерон, зеленчукът усилва синтеза на протеин с 20 %. Спанакът е богат на витамини и минерали необходими за производството на тестостерон. Освен това е източник на глутамин – аминокиселината, която има важна роля за покачването на чиста мускулна маса.

Разбира се, ежедневната консумация на спанак не може да осигури необходимото количество екдистерон на един спортист. Участниците в експеримента получавали по 800 мг чисто вещество дневно. За да се набави тази доза от зеленчука, трябва да се изяждат около 6,6 кг спанак ежедневно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови