Кетодиетата помага при отказ от алкохол

OFFNews 14 април 2021 в 12:29 4788 0

Екип изследователи, свързани с множество институции в САЩ и в Дания, установи, че хората, които се борят с алкохолна абстиненция, понасят симптомите й по-леко, ако са на кетодиета, съобщи електронното издание "МедикалЕкспрес", цитирано от БТА.

В публикация в сп."Сайънс адвансис" учените описват експериментите си върху мишки и върху хора. Когато алкохолици решат да спрат да пият, те изпитват симптоми на абстиненция, чиято острота зависи от човека и от степента на зависимостта му от алкохола. Понякога тези симптоми са толкова силни, че хората търсят помощ в специализирани клиники.

Сега учените са открили нов инструмент, който да помогне в подобни ситуации. Преди началото на експериментите специалистите установили, че когато хората стават зависими от алкохола за дълъг период от време, организмът им започват да използва по-малко глюкоза за енергия и вместо това използват ацетат, който се произвежда при метаболизма на алкохола. Именно недостигът на ацетат води до симптомите, свързани с отказа от алкохол. Затова учените опитали да помогнат на този проблем чрез храненето.

Те изпробвали теорията си върху 23-ма новоприети в клиника за лечение алкохолици, които преминали на кетодиета, а други 23-ма пациенти били контролна група. За оценка на въздействието на храненето били измервани нивата на кетон и ацетат веднъж седмично.

Проследени били и маркерите за възпаление, характерни при пациентите в клиники за лечение на зависимости, както и количеството лекарства, нужни на пациентите за третиране на симптомите. Данните от експеримента показали, че кетодиетата намалява симптомите на абстиненция. Подобен експеримент бил извършен и при мишки и резултатите били подобни. Авторите на изследването отбелязват, че са нужни още проучвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови