Какво не трябва да се яде при грип

OFFNews 17 октомври 2019 в 10:45 26701 0

Снимка Pixabay

Освен с типичните симптоми (висока температура, хрема, кашлица, прояви на интоксикация) грипът често е съпроводен с гадене и проблеми със стомашно-чревния тракт, които затрудняват нормалното хранене. 

Някои продукти засилват симптомите на грипа, дори ако на пръв поглед изглеждат безобидни, твърди Кейси Ваврек, диетолог в Медицински център Векслер, към Университета на Охайо, САЩ, цитирана от MedPortal. Тя препоръчва да се избягват следните четири типа продукти:

Напитки съдържащи кофеин и алкохол

Високата температура и повишеното потоотделяне обезводняват организма. Кофеинът и алкохолът задълбочават този симптом и засилват стомашното неразположение, затова водата е най-приемливият вариант.

Мазни и пържени храни

Продуктите с високо съдържание на наситени мазнини, както и пържените храни, трудно се преработват, твърде „тежки“ са за стомаха. А когато организмът се бори с вирусната инфекция, това го натоварва допълнително. Освен това са доказано нездравословна храна.

Продукти с високо съдържание на фибри

Заради възможното разстройство на стомаха, се препоръчват храни, които лесно се преработват. Когато продуктите са с високо съдържание на фибри се обработват и усвояват по-трудно, което нарушава допълнително работата на стомашно-чревния тракт.

Сладки храни и напитки

Можем да предположим, че най-добрата напитка по време на боледуване са фрешовете, богати на витамин С. Това обаче не е така – повечето от тях имат ниска хранителна стойност. Захарта на десертите е враг на имунитета. За предотвратяване на обезводняването се препоръчва пиенето на вода или чай.

Възниква закономерният въпрос – какво е добре да се хапва? Бульоните са добър избор по време на боледуване, лесно се преработват и компенсират загубите на течности и соли от организма.

Когато той е в състояние безпроблемно да усвоява течностите, може да се премине постепенно към мека, пасирана храна, която с най-малка вероятност би предизвикала гадене - без пикантни подправки, приготвена на пара, варена или задушена. Препоръчва се храненето да е начесто и в малки количества, защото празният или препълнен стомах може да засили усещането за гадене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови