Изследване: Над 90% от ''натуралната'' козметика съдържа алергени

OFFNews 19 декември 2022 в 09:26 4324 0

обрив

Снимка Unsplash

Специалистите препоръчват на хората с чувствителна кожа да избират продукти с етикети "без аромати" или "хипоалергенни", а не обозначени като "натурални"

Изследователи от Станфордския университет, САЩ, установиха, че над 94 процента от козметичните продукти, рекламирани като "натурални", съдържат поне един известен алерген и следователно трябва да се използват внимателно от хора с чувствителна кожа, пише изданието за дерматология на Американската медицинска асоциация, цитирано от БТА.

Понякога при индивиди с кожни алергии контактът с алергена предизвиква зачервяване, обриви и сърбеж - симптоми на контактен дерматит, които могат да продължат със седмици. Тези хора често са склонни да се обръщат към т.нар. "натурална" козметика. Настоящото изследване обаче показва, че тези продукти също крият рискове.

Авторите му са проучили повече от 1700 "натурални" продукта. Изследователите са установили, че в над 94 процента от тях е открит поне един известен контактен алерген: лимонен, евгенол, хексил цинамал. Те се срещат най-често в парфюмите.

Специалистите препоръчват на хората с чувствителна кожа да избират продукти с етикети "без аромати" или "хипоалергенни", а не обозначени като "натурални".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада