Яденето на яйца има благоприятен ефект върху мозъчната функция, подобрява когнитивните функции (съвкупността от процеси, които ни помагат да си взаимодействаме с околните), съобщава БГНЕС, цитирайки списание Nutritional Neuroscience.
В проучването, чиито резултати са публикувани в изданието, са участвали 79 души на възраст от 18 до 75 години. Учените оценяват когнитивните функции на доброволците с помощта на специални тестове, които се провеждат няколко пъти.
Те откриват, че макар яйцата - т.е. съдържащият се в тях протеин NWT-03 - да не подобряват резултатите на участниците в тест за психомоторна бдителност, то те подобряват резултатите им в тест за скоростта на реакция на сигнал.
Това е много интересно проучване, защото ни позволява да проучим допълнително влиянието на полезните компоненти в химическия състав на яйцата и да разберем как хидролизатът на яйчния протеин може да бъде полезен за здравето", казва диетологът Киран Кембъл.
Изследователите са установили, че протеиновият хидролизат NWT-03 има способността да подобрява когнитивните функции. Тези функции са отговорни за саморегулацията, креативността, обхвата на вниманието, логиката, краткосрочната памет, инхибиторния контрол и умствената гъвкавост.
Въпреки че резултатите от проучването са положителни и обещаващи, е трудно да се каже дали тази полза се дължи единствено на яйчния протеин NWT-03, тъй като в химическия състав на яйцата има и други компоненти, за които е доказано, че имат положителен ефект върху здравето на мозъка и когнитивните функции - продължава Кембъл. - Погледнете жълтъка. Години наред ни убеждаваха, че консумацията на твърде много яйца, включително и на жълтъка, който е с високо съдържание на холестерол, е вредна за здравето. През последното десетилетие обаче успяхме да установим, че нивата на холестерола в кръвта имат само косвена връзка с количеството холестерол, което човек получава с храната.
"Яйчният жълтък съдържа ценни и полезни фитонутриенти като холин, лутеин и зеаксантин. Според редица проучвания тези хранителни вещества могат да имат положителен ефект и върху когнитивните функции", добавя Кембъл.
Все пак диетологът предупреждава: "Въпреки че резултатите от проучването са обещаващи, все пак трябва да се придържате към общ здравословен модел на хранене, който да включва всички вещества, необходими за оптималното функциониране на тялото и мозъка. Това трябва да бъде храна, която включва пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни протеини, и в която има малко добавена захар и наситени и трансмазнини."
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Терористът на коледния базар в Германия бил противник на исляма
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста
Орбан: Преминаваме от военно време към ера на мир