"Лъвиците" допуснаха първа загуба на европейското

OFFNews 20 август 2023 в 00:11 1055 0

Волейбол

Снимка CEV

Италия ни приземи на европейското

България загуби за първи път на Европейското първенство за жени. Нашите нямаха шансове срещу домакините Италия, които са и голям фаворит за титлата.

България падна с 0:3 (16:25, 17:25, 13:25) в „Арена ди Монца", изпълнена с екзалтирани тифози. След първите две победи срещу Хърватия и Босна и Херцеговина нашите започнаха мача като лидер в група В. Сега са на второ място.

Първата точка в мача беше за България. Италианките обаче отвърнаха с три поредни. Нашите не се стъписаха и изравниха – 3:3. Под огромната подкрепа на публиката в „Арена ди Монца" домакините дръпнаха със 7:4. Българките обаче бяха решени на битка и върнаха две точки.

Италия възстанови аванса си при 10:7 и треньорът ни Лоренцо Мичели поиска първи таймаут. Ас на „скуадра адзура" увеличи преднината на домакините, а последваха и две успешни блокади – 13:7. Успяхме на намалим аванса на Италия, но недостатъчно – 12:16. Когато България ставаше застрашително близо, „адзурите" натискаха и правеха серии – 19:13. Геймът тръгна посока на ликуващата публика. Италия го затвори с резултат 25:16.

Втората част пак започна с българска точка, но това не промени ситуацията. Като под индиго започна италианска серия - пет поредни. И също като в първия гейм ние дадохме начален отбор, докарвайки до 4:5. В крайна сметка се повториха събитията – 7:4 за „скуадра адзура".

Италианската защита беше направо непробиваема и така преднината се трупаше – 11:6. В никакъв случай не седяхме зле на корта и успявахме да „хапем" домакините. Намалихме пасива си до 9:12.

Като че ли по този начин ядосвахме много Италия и съперникът влизаше в серия – 9:14. За съжаление бързо разбрахме, че не можем да вземем нещо и от този гейм. Резултатът набъбна на 19:12 и обратът реално беше невъзможен. Беше въпрос на минути Италия да поведе с 2:0. И това се случи с 25:17.


Третият гейм започна най-равностойно и беше единственият, в който на два пъти имахме по две точки преднина – 3:1 и 6:4. В този момент Италия стартира серия от седем поредни точки и нещата тотално се обърнаха 6:11.

„Скуадрата" държеше здраво мача в ръцете си и нямаше какво да се случи освен домакинска победа. Италианките трупаха точка след точка, а от нашата преднина не остана и помен – 18:8. Резултатът остана двуцифрен до края на мача, който само се доиграваше. Италия победи с 25:13.


Утре България заминава за Торино, където са последните два мача от групата. Първо нашите ще играят срещу Румъния във вторник, а на другия ден – срещу Швейцария. Ако спечелим срещите, ще сме със сигурност втори в групата и можем да очакваме по-удобен жребий за осминафинал. Преди нашия мач Швейцария победи Румъния с драматичното 3:2. Само Италия е с три успеха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки