Quantcast

Станилия Стаменова: Не искам милостиня, мога да бъда успешна реклама

Ивайло Йолчев Последна промяна на 10 януари 2017 в 18:32 6914 1

Световната шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова пусна призив в социалните мрежи, че си търси спонсори, тъй като се задава много важна година в нейния спорт. Откровеният пост на 28-годишното момиче трогна мнозина. 

OFFNews потърси Станилия за няколко уточняващи въпроса. Спортистката, една от най-лъчезарните ни звезди в момента,  се отзова между тренировките в Белмекен.

- Станилия, защо се стигна до този пост във Фейсбук? Толкова ли е отчайващо положението?

- Първо, искам да кажа, че това не е пост на отчаян човек, а на човек, който търси прогрес, иска да привлече вниманието на хора от бизнеса, за да може да постигне целите си и да радва всички българи.
Написах го във фейсбук, защото няма друг начин.

Години наред пиша имейли на банки и фирми без резултат. Но това не е моя работа. Моята работа е да тренирам по 5-7 часа на ден, да спазвам режим по 10-11 месеца в годината и да търся висока изява на международни състезания.

Институциите над мен казват, че намирането на спонсорство е работа на състезателя. Аз нямам време за това! Тук дойде времето за този пост, защото ако искаме резултати на високо ниво, не можем да разчитаме единствено на държавни пари, трябва помощ и от бизнеса.

- Хубаво казано, да разбираме, че парите от държавата идват, но не са достатъчни за целите, които сте си поставила тази година?

- Всичко, което е заложено по програми към министерството, ще ми бъде отпуснато. От страна на министър Кралев мога само хубави неща да говоря.

- Спортът ви е изключително тежък и неблагодарен, кажете, колко струва месечната издръжка на един професионалист в кану-каяка? Не питам за заплати, а за останалите разходи?
- Трудно е да се дадат точни цифри, но е едно е сигурно: колкото повече са парите, толкова по-добри резултати се дават. Зависят от броя на състезанията. Зависят от това дали зимата ще гребем в България на минусови температури, или ще отидем на топло за нормална подготовка.

- Сега гребете ли в това ледено време? И на кои бази?

- В момента се подготвям на Белмекен, но да - ако не съм тук, ще греба на язовир "Кърджали" или в Пловдив. Стига да не е замръзнала Гребната база. Това са обичайни неща за нашия спорт. Зимата се гребе на минусови температури, лятото на плюс 40.

- Интересно ми е, за тези няколко часа от поста ви обади ли се вече някой бизнесмен?
- В интерес на истината ми звънят за сега само журналисти. Има желание и от много мои приятели да помогнат, да пишат до фирми, да говорят с хора. Бъдещето ще покаже.

Пак казвам, не търся милостиня, а хора, които искат успехи, желаят да рекламират върху екипировката ми, защото съм атлет, който е сниман от водещите спортни телевизии по време на първенства и награждавания.

А тази година европейското първенство по кану-каяк ще се проведе в Пловдив и като домакини трябва да покажем класа, да респектираме с постижения много по-силни в икономическо отношение държави.

- Успех! Ще следим с интерес дали ще има резултат!

-  Благодаря и аз!

Визитка

Станилия Стаменова е бивша състезателка по лека атлетика, завършва спортното училище на Левски, после и НСА. Прехвъря се в кану-каяка, а първото ѝ класиране в тройката за Световната купа е през май 2011 в Познан, Полша. Тамо печели второто място на 200 метра индивидуално кану. През август 2015 година грабва златен медал в едноместното кану на 200 метра на световното първенство в Милано.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6010

1

356

13.01 2017 в 18:31

Много работа беше свършена за Българският спорт от страна на спортният ни министър Кралев, адмирации