Парк "България на длан" ще представя страната с макети на открито (снимки)

Ивайло Анев 22 май 2015 в 16:17 6953 1

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Днес беше представен проекта за първи образователен културно-исторически парк "България на длан - макети на открито"

Първият образователен културно-исторически парк "България на длан - макети на открито" ще бъде изграден в община Правец.

Това съобщи на пресконференция днес режисьорът Съни Сънински, който е съавтор на проекта заедно с актрисата Стефани Рачева.

В Инициативния комитет "България на длан - макети на открито" участват още представители на държавни институции, изпълнителната и местната власт, български учени, творци и общественици.

Комитетът избра неотдавна и свое ръководство: председател - Иван Токаджиев, и заместник-председатели - Съни Сънински и доц. Соня Алексиева. Предвижда се председателят на ИК да се избира на ротационен принцип на всеки 6 месеца.

Идеята на комитета е в близост до столицата - в община Правец, на площ от 20 декара, да бъде пресъздадена картата на България, като акцентите в нея ще са 130 макета на сгради с културно-историческа ценност от страната и чужбина.

Паркът ще наподобява релефа на България, а алеите му ще са основните транспорти артерии на страната.

Сънински цитира проучване, което доказва, че в последните две години еднодневните пътувания на софиянци са се увеличили два пъти и именно за това мястото, където ще бъде изграден този парк ще е извън София, на територията на Правец.

Паркът ще бъде открит най-рано през 2019 година, като при добра организация строителството му може да започне есента на 2016 година. Средствата, които са необходими за изграждането, са 1,750 млн. евро.

Подобни паркове има изградени в множество европейски страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews