Пампорово и Чепеларе ще разчитат на българските туристи

Спадът на чуждестранните посетители е над 90%

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2021 в 17:22 1290 0

От началото на сезона почти всички посетители в района са българи и нашите прогнози са, че това ще се запази като тенденция до края му. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бранша в Чепеларе.

В срещата участваха Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и Пантелей Мемцов, председател на Общинския съвет.

Ски зоните Пампорово и Чепеларе традиционно се посещават най-много от родни туристи и по тази причина според нашите анализи курортът ще приключи настоящия зимен сезон със значително по-малък спад спрямо други традиционни зимни дестинации. Според текущи оценки спадът на българските туристи в курорта от началото на зимния сезон е между 35 и 40%. Спадът на чуждестранните туристи в курорта от началото на зимния сезон е над 90%. 

Министърът информира, че през изминалите коледни и новогодишни празници в страната са пътували близо 75 хиляди българи по данни на ЕСТИ. От тях повече от 6 хил. са посетили Пампорово, като това е и второто по посещение направление в празничните дни.

Вицепремиерът посочи, че в средата на седмицата Министерският съвет реши да бъдат осигурени допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия.

С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март. По тази мярка в засегнатите сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 хиляди работни места.

По програмата на Агенцията по заетостта за краткосрочна заетост през 2020 година са запазени общо близо 24,5 хил. работни места в компании от секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“, заяви Николова. Тя уточни, че програмата е насочена и към самоосигуряващите се, като до средата на декември 2020 г. общо 1700 фирми и самонаети лица са се възползвали от нея. Платените средства са 20,7 млн. лева.

Днес отбелязваме Световния ден на снега и аз бих пожелала много сняг, който да привлече повече туристи в региона, защото зимните спортове укрепват здравето, което е най-важно в личен план и ще носи положителни резултати за бизнеса, коментира още вицепремиерът.

Една от темите, които поставиха представителите на бизнеса, бе възможността за функциониране на Летище Пловдив. Те посочиха, че то е входната врата за Южен Централен район, което ще допринесе за по-доброто развитие на сезона.

В рамките на срещата бяха дискутирани възможностите за помощ към бизнеса, както и предпоставките за скорошно облекчаване на противоепидемичните мерки. Бизнесът постави и конкретни запитвания за функционирането на системата ЕСТИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови