Ангелкова се разграничи от проверките на Валери Симеонов

OFFNews Последна промяна на 14 август 2017 в 14:10 9778 0

Нашите проверки са самостоятелни и са свързани с управлението на плажовете. Нямат нищо общо с тези на вицепремиера Валери Симеонов. 

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна. „Навсякъде се правят проверки за спазване на закона, но начините и методите им не бива да вредят на българския туризъм. Инспекциите, които се извършват от Министерството на туризма, са само на плажовете, не и по отношение на хората. И винаги са в светлата част на денонощието. Когато бъдат установени нарушения, се правят предписания, а след това има повторни инспекции и ако изискванията не са изпълнени, следват санкции“, допълни министър Ангелкова. 

Тя каза, че най-честите нарушения на плажовете са свързани с липса на спасители, това лято много по-малко нередности забелязваме с поставянето на допълнителни преместваеми обекти. До момента такива сме констатирали на три плажа, но при повторна проверка тези обекти са премахнати. 

Тази година обаче се натъкваме на нови нарушения спрямо миналия сезон, посочи министърът. Те са свързани с това, че на плажове, за които има приключила процедура за отдаване под наем, новият стопанин или не иска да подпише договора си, или не е допуснат от предишен наемател. По този начин ивиците остават неохраняеми, като държавата е длъжна да подсигури спасители и почистване, а в същото време на ивицата се извършва търговска дейност, което е недопустимо, коментира министър Ангелкова. Министерството на туризма е сигнализирало кметове и областни управители заведенията да бъдат затворени. Абсурдно е държавата да плаща почистване и водно спасяване, а някой на плажа да извършва нерегламентирано търговска дейност. 

Националните курорти са имиджът на българския туризъм и изключително много трябва да се внимава как представяме този имидж. Още в края на миналата година започна обсъждането в детайли на статута на националните курорти. Много важно е да се приеме архитектурната визия на курорта, да се обособят различни зони, за да се знае къде какви дейности може да се извършват. За мен е от голямо значение дейностите, които се извършват в курортите да бъдат регламентирани, за да гарантираме качество на туристическия продукт. Всички други еднократни, спорадични прояви водят по-скоро до негативно представяне на нашата страна като туристическа дестинация, коментира министър Ангелкова. 

Анкета

резултати