Григор е на 1/2-финал след бърза победа над Троицки

Александра Маркарян 10 февруари 2017 в 19:20 6825 0

Григор Димитров

Снимка Сергей Антонов

Григор Димитров

Експресна победа над Виктор Троицки осигури участие в полуфиналите на турнира Garanti Koza Sofia Open за Григор Димитров. Той победи сърбина само за час и пет минути в два сета - 6:3, 6:3.

Мачът започна трудно за сервиращия Григор. Две двойни грешки бяха на път да осигурят пробив на съперника му още в първия гейм, но в крайна сметка два аса помогнаха българина да спечели подаването си, който играеше все по-уверено и по-силно.

Макар и инструктирана как да се държи по време на мача преди двубоя и доста по-сдържана от вчера, публиката все пак не успяваше напълно да потисне емоциите - невидели правилно къде пада топката, част от зрителите извикаха грешно "Аут" по средата на разиграване в първия сет, някой пък си беше донесъл свирка и охотно я надуваше. 

Това не попречи на Григор, който проби още във втория гейм за 2:0 и взе третия на нула.

В почивката говорител настойчиво помоли хората да оставят само съдия да вика "Аут" и обясни, че подвикванията пречат и на двамата играчи. Не само невъздържаните подвиквания правеха впечатление. Двойни грешки на съперника на Григор също предизвикваха задоволство у публиката, изразявано в ръкопляскания, макар и не така бурни като вчера, на мача с поляка Йежи Янович.

Сърбинът намери ритъма на играта си и взе първия от общо трите си гейма в първия сет, завършил с 6:3 за Григор след 27 минути.

Вторият сет започна с размяна на геймове до 2:2, когато Григор имаше шанс за пробие, но публиката попречи. Поредно подвикване "Аут", но не от съдия, а от няколко души на трибуните, обърка играта. Подведен, Григор спря да играе. В крайна сметка, геймът бе спечелен от Троицки. Пробивът все пак дойде и бе за Григор - в седмия гейм, за 4:3. Българинът взе следващото подаване на нула, следващия гейм, сета и мача след общо час и пет минути игра пред бурните овации на публиката, която, отново изправена на крака, скандираше името му. От трибуните българина подкрепяха родителите му, днес в "Арена Армеец" бе и Димитър Бербатов.

"След всеки мач усещаш все повече себе си, днес играех много по правилата, не рискувах много, играех сигурно и всичко влезе", каза Григор след мача и отново се обърна към публиката с думите: "Всеки един мач тук е абсолютно за вас".

Днешният мач бе петият между Димитров и Троицки. Първите две победи бяха за Григор - през 2012 г. в Базел и през 2016-а в Бризбейн. Също през 2016-а сърбинът победи два пъти Григор - на финала в Сидни и на "Ролан Гарос".

Навършилият днес 31 години белградчанин е финалист от Sofia Open (2016 г.). Той е 37-и в ранглистата на сингъл, където в момента първата ни ракета заема 13-ата позиция. Григор е трети в основната схема на турнира, а Троицки - девети.

Съперник на Григор на полуфинала ще бъде осмият в схемата и 36-и в света Мартин Клижан (Словакия) или Николоз Басилашвили, чийто мач започна след края на двубоя Димитров-Троицки. 27-годишният Клижан и Димитров са играли веднъж и българинът спечели - през 2015 г., на четвъртфинал на турнира в Бризбейн, на който тази година Григор е шампион.

Григор и Басилашвили не са се срещали на корта досега. 24-годишният грузинец, №87 в световната ранглиста, отстрани поставения под №1 в основната схема на турнира Доминик Тийм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови