Прокуратурата: Общински такси извън закона в 147 наредби

OFFNews Последна промяна на 01 август 2017 в 12:46 14320 0

147 общински наредби изискват от хората такси, които не отговарят на законовите разпоредби, показва проверка на Върховна административна прокуратура.

ВАП извърши поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо разпоредби на подзаконови нормативни актове, приети от общински съвети, с които се претендират такси в размер на процент от стойност, избрана от местния орган на власт за производства за настаняване под наем, продажби, замени или учредяване на вещни права върху общински имоти, както и заплащане на т. нар. „режийни разноски“, чиято величина е фиксирана по идентичен начин, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В някои от случаите дължимостта произтича по силата на чл. 111 от Закона за местните данъци и такси, но ВАП намира, че следва да се спазват основните принципи за съразмерност на таксите на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата.

При прилагане на въпросните разпоредби се създава ситуация, при която по идентични сделки с имоти, но на различна стойност, се заплаща диференцирана такса.

В други хипотези, се въвеждат задължения за заплащане на такса, без от общината да се оказва реално насрещна услуга, което нарушава правилата на чл.6 и сл. от Закона за местните данъци и такси.

При проверката на ВАП са разкрити и разпоредбите, с които се въвеждат такси за ползване на автогари или за информационно обслужване и т. н., чийто размер се разграничава според цени на билети, дължина на маршрути и др. в нарушение на изискването за еднаквост на критериите спрямо всички превозвачи по чл.22, ал.3 от Закона заавтомобилните превози. 

Към настоящия момент са установени 147 общински наредби, с които са регламентирани местни такси без законова основа, натоварващи гражданите и юридическите лица с допълнителна финансова тежест, както и при неспазване на основните принципи за съразмерност на таксите на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата.

Подадени са 25 протестa до административните съдилища против разпоредби от подзаконови актове, действащи на територията на общините Добричка, Каварна, Шумен, Смолян, Габрово, Дупница, Кюстендил и др.

Проверката на ВАП продължава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови