Судански хакери свалиха X за два часа, за да привлекат вниманието на Илон Мъск

OFFNews 31 август 2023 в 12:34 6343 0

Хакери

Снимка Би Би Си

Хакери

Хакерска група, наречена Anonymous Sudan, свали социалната мрежа X (преди Twitter) за повече от два часа в над десет страни в опит да окаже натиск върху Илон Мъск да пусне услугата си Starlink в тяхната страна. Хиляди клиенти са били засегнати, съобщава Би Би Си.

"Направете така, че посланието ни да достигне до Елон Мъск: "Отворете Starlink в Судан", пишат хакерите в Telegram.

Х е поредната жертва на бандата, която атакува "в полза на Судан и исляма".

В продължение на няколко седмици частни разговори с групата в чат приложението Telegram Би Би Си разговаря с хакерите за техните методи и мотиви.

Член на групата, нарекъл себе си Crush, казва пред Би Би Си, че атаката от вторник е заляла сървърите на X с огромно количество трафик, за да ги извади от мрежата.

Сайтът за проследяване на прекъсвания Downdetector съобщи, че са били регистрирани близо 20 000 съобщения за прекъсвания от потребители в САЩ и Обединеното кралство. Възможно е да са засегнати много повече хора.

Друг член на хакерската група - Hofa - заявява, че така наречената DDoS (Distributed Denial of Service) атака е имала за цел да повиши осведомеността за гражданската война в Судан, която "прави интернет много лош и той често ни спира".

X не е признал публично за причинените смущения, а Мъск не е отговорил на въпросите за стартирането на неговата сателитна интернет услуга в Судан.

Базирани в Судан

Мнозина в света на киберсигурността обвиняват бандата, че е прикрито руско военно подразделение, което зад паравана на чуждестранни хакери предизвиква кибератаки, които са в полза на Кремъл. Теорията се базира на онлайн подкрепата за руския президент Владимир Путин и очевидното съвпадение на мотивите с други хакерски банди в страната. Но престъпната група многократно е отричала, че е руска, и за първи път сподели с Би Би Си доказателства, че се намира в Судан.

Crush, основният говорител и ключов член на групата, споделя местоположението си на живо в приложението Telegram като доказателство. Crush и Hofa изпращат и снимки на суданските си паспорти и други скрийншоти, които показват, че се намират в Судан. Тези неща могат да бъдат фалшифицирани с различна степен на трудност, но след седмици разговори с Би Би Си и изследователя на киберсигурността Intel Cocktail нищо не подсказва, че хакерите лъжат, пишат от британската медия.

През юни бандата публикува послание в подкрепа на руското правителство за прекратяване на продължаващия бунт на силите на "Вагнер". Crush обяснява, че "руснаците са застанали на наша страна, така че искахме да им се отблагодарим", визирайки подкрепата на Русия за суданското правителство в борбата му с продължаващата гражданска война.

Откакто се появи през януари, Anonymous Sudan успешно наруши работата на десетки организации и правителствени уеб услуги във Франция, Нигерия, Израел и САЩ. През последния месец бандата атакува Кения, твърдейки, че правителството на страната се "меси в делата на Судан".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки