Батерии за коли, които се зареждат за 5 минути, в производство от 2024 г.

Александра Маркарян 03 ноември 2021 в 16:57 8780 3

Снимка https://www.store-dot.com/

Батерии за коли, които се зареждат напълно само за пет минути и с които автомобилът е в състояние да измине 300 мили (482,8 км), ще бъдат пуснати за масово производство през 2024 г. Иновацията, разработена от израелския стартъп StoreDot, представиха от компанията по време на Срещата на върха за климатичните иновации (Climate Innovation Summit), организирана от PLANETech, министерствата на външните работи и на околната среда на Израел, посолството на Великобритания в страната и Израелската агенция за иновации.

Основният стремеж на организаторите ù е популяризирането на темите на провежданата в момента в Глазгоу двуседмична Годишна конференция на ООН за климата (COP26) и да представи израелски иновации, които могат да отговорят на предизвикателствата на климатичната криза.

Върху разработката на батерии от следващо поколение в StoreDot работят 35 учени. През 2024 г. ние ще бъдем готови за масово производство, казват оттам.

Свръх бързо зареждащите се батерии далеч не са единствената иновация, разработена от израелски стартъпи.

1,8 милиарда долара са били инвестирани в израелски стартъпи в областта на устойчивата мобилност и транспорта. Основният им фокус е електрификацията, алтернативни горива и ефективността с цел намаляване на вредните емисии. Един от резултатите от тези усилия е създаването на "умни" градски пътища за безжично зареждане на електрически превозни средства. Те се зареждат в движение и няма нужда да спират за презареждане.

Системата разработва основаният през 2013 г. стартъп ElectReon. Електрическите автомобили и автобуси се зареждат, докато се движат по "умния път" чрез медни намотки, поставени под асфалта с цел пренос на енергия към пътя. Приемниците са монтирани на превозните средства.

В началото на октомври ElectReon разшири сътрудничеството си с местната управа на Тел Авив за оборудване на обществения електротранспорт в града.

Отпадъците са едно от най-големите предизвикателства пред цивилизацията. В световен мащаб домакинствата изхвърлят 2 милиарда тона всяка година. Само 14% от тях се рециклират, казват от UBQ Materials - компания, разработила технология, чрез която преработва битовите отпадъци в термопластичен композит на биологична основа.

"Компанията ни беше основана на един-единствен въпрос? Защо да прахосваме отпадъците (Why waste waste?)", разказват от UBQ Materials и твърдят, че могат да преработят целия отпадък от домакинствата, включително определяния като нерециклируем, за повторна употреба в производството на щадящи околната среда заместители на пластмаси. Сред клиентите на UBQ са компании като "Макдоналдс" и "Мерцедес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Райчо

04.11 2021 в 15:29

Проблемът не е в батериите, а в зареждащата станция - такава огромна енергия да се "налее" за толкоз малко време . Ще е като взрив, заради огромния ток от няколкостотин Ампера, в зависимост от капацитета на батерията.

-1580

1

Bace7

03.11 2021 в 17:41

Верваме, верваме...то още за телефон няма батерия, зареждаща се безжично за 5 мин...но израелските стартапери били посъветвани от Яхве как да скалъпят такива за коли. Пасти да ядат Тесла и пр. трилионни бизнеси, на които очевидно не им е провървяло с иновациите, и плющят електрокари с 200кг батерии, зареждащи се напълно за 4-8 часа.