Вторият в разузнаването в Рияд: Саудитският престолонаследник заплашвал да убие чичо си крал Абдула

Йорданка Веселинова 25 октомври 2021 в 13:32 3255 0

Снимка U.S. Department of State, архив

Моххамад бин Салман

Саудитският престолонаследник Мохаммад бин Салман е имал план да убие чичо си - крал Абдула, разкри бившият високопоставен служител по сигурността в Рияд - Саийд ал-Джабри.

В интервю за предаването "60 минути" на американската телевизия CBS той разкрива, че Мохаммад бин Салман неведнъж е говорил за убийството на чичо си. Ал-Джабри твърди, че разполага и със запис от един от тези разговори, воден преди крал Салман да поеме властта.

Той разкрива, че през 2014 г. Мохаммад бин Салман се е похвалил, че ще убие чичо си - крал Абдула, за да си проправи път на баща си към трона. 

„Искам да убия крал Абдула. Получих отровен пръстен от Русия. Достатъчно ми е само да се ръкувам с него и той ще свърши“, цитира го ал-Джабри. По думите му въпросът е решен вътре в кралското семейство без да се намесват властите.

Година по-късно той умира от естествена смърт, като тронът поема крал Салман. Синът му официално получава титлата престолонаследник, идваща и  с водеща роля в правителството и респективно - във властта.

Защо разкритията идват сега?

Саийд ал-Джабри е сътрудничел на САЩ в борбата с тероризма и разследванията за връзката на Саудитска Арабия. Това е и причината, поради която риядски съд му издаде присъда.

През 2010 г. той съдействал за спирането на опит за атентат. Тогава Ал-Кайда се опитала да скрие взривни устройства в принтери, транспортирани със самолети в САЩ. По думите на американски високопоставен източник ал-Джабри е спасил десетки животи, предотвратявайки редица опити за терористични актове.

В момента той живее в изгнание в Канада, докато обаче двете му деца са в арестите в Саудитска Арабия. Задържането им е поредния опит на Рияд да върне в страната бившия служител.

Нещо повече, твърди се, че и доведения син на ал-Джабри е арестуван в трета страна и изпратен в саудитски затвор.

Ал-Джабри обаче разказва, че ако се върне в страната си, той и цялото му семейство ще бъдат убити или арестувани без присъда. Това е и причината той да направи вчерашните разкрития, а след това, от ефира на CBS, да заплаши престолонаследника, че ако нещо му се случи, записите с доказателства ще бъдат разпространени.

Последва и реакция от Саудитска Арабия. Според Рияд ал-Джабри е „дискредитиран бивш държавен служител с дълга история и опит в разпространението на измислици, целящи да прикрият е финансовите престъпления, които е извършил“.  Правителството отправи искания за екстрадиция, твърдейки, че той е издирван за корупция.

62-годишният Ал-Джабри твърди, че престолонаследникът няма да спре, докато „не го види мъртъв“, защото „се страхува от информацията му“. Той описва принц Мохаммад като „психопат, убиец“.

Сборният образ на престолонаследника

Образът на Мохаммад бин Салман е изключително спорен. Според привържениците на кралското семейство и по-младите саудитци престолонаследникът ще модернизира страната и ще я изведе от консерватизма.

Този му положителен образ се дължи най-вече на възможността жените в страната да шофират и позволението за провеждане на концерти.

Престолонаследникът обаче е и остро критикуван, заради случаи на насилие и зверства срещу критиците му. 

В края на февруари САЩ разкриха, че той  е одобрил операция за залавяне или ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги, който беше убит, а тялото му бе разчленено в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика