ВСУ унищожи база на Вагнер в Попасна по публикация на руски блогър със снимки

Красимир Крумов 15 август 2022 в 09:45 8979 7

Военният микроблогър Grey Zone (вторият отляво)

Снимка Telegram / Grey Zone

Руският микроблогър Grey Zone (вторият отляво), който на 9 август се похвали със снимка за посещението си в база на Вагнер в Попасна е превърнал щаба в мишена за ВСУ

Скорошните успехи на руските усилия да завоюват позиции около Бахмут вероятно се дължат на активността на отряди на частната военна компания „Вагнер груп“, които са действали на позициите в района. Ситуацията може да се измени на фона на сведения, че на 14 август сили на ВСУ са унищожили база на вагнеровци на ок. 40 километра от Бахмут. Това сочат анализите на базирания във Вашингтон тинк-танк „Институт за изследване на войната“ (ISW).

Според украински и руски източници, използвани от ISW, наемници от Вагнер са изиграли важна роля в превземането на Покровское, Клинове, Новолугански и на Въглегорската електроцентрала на 26 юли. Предполага се, че вагнеровци имат база в Попасна на 40 километра от Бахмут.

Изтичането на информация за тази база от микроблогър, който е бил в нея на 9 август и е публикувал горните снимки в Телеграм, е позволило на ВСУ в неделя да атакуват и унищожат базата, коментира ISW. Това може да повлияе върху ситуацията и участието на „Вагнер“ в бойните действия в района на Бахмут, смятат анализаторите. За разгрома на базата в Попасна съобщиха първо руски телеграм канали, а информацията е потвърдена и от източници в Донецк. За удара украинците са използвали HIMARS, твърди публикацията.

Вашингтонският институт посочва направленията, по които в Украйна се водят най-активните бойни действия, а също така и тези, които са приоритет за Руската федерация във войната й срещу Украйна.

Според обзорния анализ на института окупаторите и украинските сили водят активни бойни действия в района на Харков, както и в областта по линията Изюм-Славянск; Сиверско-Лисичанския район; Бахмут; района на Авдеевка и Донецк и в Южна Украйна.

Анализаторите на ISW отбелязват, че Кремъл предпочита да напредва с войските си около Бахмут и вероятно до Сиверск, като същевременно се опитва да използва активността на силите на т. нар. ДНР да завземат територии, които не са успели да завладеят преди това от 2014 насам в района на Авдеевка. 

Високата концентрация на доброволчески батальони около Изюм и Славянск позволява да се предположи, че районът не е във фокуса на вниманието на Русия и може да бъде уязвим за украински контраатаки.

Струпването на сили на ВСУ в района на Херсон може да създаде значителни трудности за руското командване и за управлението, особено ако украинските сили продължат контранастъплението там. В същото време ISW отбеляза, че съставът на руските войски по южното направление е сравнително разнообразен, в сравнение с други направления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

7

путин хуйло

15.08 2022 в 11:00

Слава Україні! Героям слава!

-1200

6

путин хуйло

15.08 2022 в 10:59

Ще не вмерла України і слава, і воля,
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.

Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.

Запануєм i ми, браття, у своїй сторонці.

Душу ѝ тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

2550

5

alfakentavur

15.08 2022 в 10:56

Защото това са рашисти. Може 10 щаба да им унищожат след публикации в социалните медии - те ще продължат да пускат такива публикации. Когато в главите им е пусто като в сибирската степ няма никаква нужда от пазене на такива тайни.

-2175

4

IvanGrozn

15.08 2022 в 10:43

Само не разбирам защо украинците, а след тях и нашите 'журналисти' раздуват. Нека си траят от къде са получили информация. Нищо де и това е нещо. Колкото по-малко гнусна руска сган на този свят толкова по добре.

-8580

3

Тъпи Рашки

-240

2

редовно четящ

15.08 2022 в 10:03

Страхотна сутрешна новина! Продължавайте все така! А ако са сготвили готвача, рашистите едва ли ще си признаят.

15914

1

поп Дръвчо

15.08 2022 в 09:52

Ако са разтребили Пригожин, това е добра новина не само за Украйна, но и преди всичко за Русия.

Само че чудеса не стават. Чакаме по-надеждни сведения.